Před pár lety ho u nás skoro nikdo neznal, dnes je hvězdou českých kuchyní. S ghí, přepuštěným máslem, přitom vařily už naše babičky, a ajurvéda ho považuje za elixír života. Je zdravé a v kuchyni s ním rozhodně není nuda!
1. České ghí od českých krav
„Ghí je hodnotný a zdraví prospěšný tuk, který se získává z kravského másla. Naše BIO ghí v sezoně pochází od krav, které se živí trávou, a je plné vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, která vyrábí ghí – první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A poznáte ho velice jednoduše – je v čirých sklenicích s typickým modrým víčkem.
2. Ghí, to jsou zdravé tuky
Kravské máslo se dlouho vaří a postupně se z něj odpaří voda. Pak se odfiltruje, přecedí a získáme čistý a zdravý máselný tuk – ghí. To se tak dobře tráví, podporuje vstřebávání živin i obranyschopnost. Neobsahuje mléčnou bílkovinu, napomáhá trávení a je plné vitamínů (A, D, E, K) a antioxidantů.
3. Ghí má mnoho využití
Voní, dá šmrnc polévce i omáčce, je skvělé na zeleninu i maso, nahradí margaríny i máslo. Snadno s ním připravíte voňavý štrúdl, asijskou specialitu i řízný guláš. Ghí je ideální na vaření, pečení i na smažení. A skvělé je jen tak, natřené na chleba…
4. Když to chcete pikantnější
Ghí je nosič chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. České ghíčko vyrábí ochucená gurmán ghí, s nimiž můžete v kuchyni skutečně experimentovat. Vybírat si můžete z Ghí s chilli, Ghí s česnekem a solí nebo zkusit Ghí s kurkumou a pepřem.
5. S ghí vykouzlíte skvělé palačinky i bábovku
Ghí s vanilkou a skořicí ochutí a provoní snídaňovou kaši i s ním upečete jablečný štrúdl nebo bábovku. Můžete na něm podusit plátky banánů, jablek a hrušek nebo na něm připravit palačinky či lívance.
6. Zdravé mlsání
A tohle je dobrá zpráva pro všechny, kdo mají rádi sladké. České ghíčko vyrábí ghítely, zdravé varianty pomazánek. Ochutnat je můžete v příchutích lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghítela zlaté mléko.
7. S ghí je smažení šetrnější
S ghí můžete i smažit. Má vysoký kouřový bod – až 250 ℃, ani při vysokých teplotách se nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Navíc nezapáchá a vy tak bez výčitek svědomí připravíte i smažený řízek.
8. Vydrží rok bez ledničky
V lednici, ve spíži či kdekoliv jinde vám ghí vydrží minimálně 12 měsíců. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získává velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení.
9. Podporuje hubnutí a je dobré na nervy
Energie z mastných kyselin v ghí pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které odvádí z těla pryč. Ghí obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a působí jako skvělé nervové tonikum.
10. Ghí je tuk i pro celiaky
Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek. Neobsahuje mléčné bílkoviny, chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.
Které ghí si vyberete?
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo ochucené varianty: s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. V limitované edici můžete ochutnat i kozí Ghí a výborné jsou také Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více na www.ceskeghicko.cz