Ideálním způsobem, jak dobře zužitkovat ovoce a zeleninu a získat skvělé osvěžující nápoje, které i zasytí, jsou smoothie – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Přinášíme tři
lahodné recepty doplněné originálními tipy od šéfkuchaře Pavola Pikuláka z hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Led místo vody!
„Základem pro přípravu smoothie je výkonný vysokootáčkový mixér, který si poradí i s tvrdou zeleninou, mraženým ovocem či ledem. Smoothie nejlépe chutná vychlazené, pokud máte možnost a váš mixér to umožní, použijte velkou hrst ledu místo vody. Suroviny se tak mixováním tolik nezahřejí a neztratí svou svěžest,“ doporučuje Pavol Pikulák, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který se zaměřuje na wellness služby, a především nabídku kvalitní a zdravé gastronomie. V nabídce snídaní zde proto nechybí právě smoothie z čerstvého ovoce, zeleniny, ale také superpotravin, což jsou potraviny s výjimečným obsahem prospěšných látek (např. chia semínka, kakaové boby, kešu nebo mladý ječmen).
Příprava smoothie je jinak opravdu snadná. Zvolené suroviny (ovoce a zeleninu) oloupeme, odstraníme jádřince z jablek (pokud má ale pěknou a samozřejmě chemicky neošetřenou slupku, můžeme ji i ponechat) a větší kusy nakrájíme. Vložíme do mixéru, přidáme oříšky nebo mandle, zalijeme ovocnou šťávou a přidáme led nebo vodu. Mixujeme vzestupně od nejnižších otáček, až po ty nejvyšší po dobu asi 2 minut.
1. Smoothie pro detoxikaci (4 porce): 80 g čerstvého listového špenátu, 1 jablko, 1 avokádo, šťáva ze 3 pomerančů, voda
2 tipy Pavola Pikuláka: „Doporučuji přidat nasucho opečené mandle nebo piniové oříšky.
A pro ty, kdo mají rádi svěžejší chuť, doporučuji nahradit avokádo salátovou okurkou a zakápnout citronem.“
2. Smoothie pro dobrou náladu (4 porce): 0,5 litru mandlového mléka, 1 banán, 2 lžičky medu, 50 g namočených ovesných vloček, 30 g lískových ořechů, voda
Tip Pavola Pikuláka: „Za vyzkoušení stojí také velmi chutná varianta s kokosovým mlékem místo mandlového.“
3. Smoothie pro zahradní party (4 porce): šťáva ze 2 pomerančů, 1 jablko, 1 banán, 1 avokádo, 0,5 litru šťávy z červených hroznů, 50 g nasucho opečených mandlí
Tip Pavola Pikuláka: „Pro obměnu můžeme doplnit sezónním ovocem. Výborně se hodí jahody, meruňky, borůvky, švestky…“
Valašsko na talíři
Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží nebo beauty salon. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Navíc, po velkorysé rekonstrukci je zde k dispozici nová terasa a restaurace s rozsáhlou vinotékou a v létě se zde koná každý čtvrtek večer s cimbálem na terase a s ukázkou výroby valašských korbáčků. Více informací najdete na www.lanterna.cz