Možná jste to ještě nezkusili, ale pokud si při grilování vezmete na pomoc ghí, přepuštěné máslo, budou výsledné chutě i vůně pokrmů ještě intenzivnější a lepší než při použití běžného tuku. Můžete použít obyčejné čisté, anebo vyzkoušet některé z ochucených ghíček. Tady je 3+1 tip pro inspiraci, další už ponecháme na vaší fantazii…
„Grilování bez ghí si už ani neumím představit. Čistým ghíčkem se dobře potírá samotný gril i grilovací misky. Právě tady přijde vhod jedna z jeho výjimečných vlastností – ghí se totiž pyšní vysokým kouřovým bodem 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje (a nevznikají tak nestravitelné toxické látky). Pro srovnání – běžné máslo má kouřový bod cca 170 °C. Na ghí můžete grilovat, anebo ho kousek přidat až na hotové jídlo, kdy pomůže rozvinout jeho chuť i vůni. Kromě čistého ghí ale určitě vyzkoušejte i ochucená ghíčka z tzv. gurmánské řady, díky nimž budou výsledné pokrmy ještě zajímavější,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už osmým rokem, ručně a podle starých receptur.
Jak proměnit na grilu obyčejné jídlo v exkluzivní:
1. Ghí s kurkumou a pepřem– Potřete s ním kuřecí plátky (ideální jsou stehenní řízky), a opět potírejte i při samotném grilování.
2. Ghí s česnekem a solí – Dodá šmrnc grilovaným bramborám, cuketám nebo lilkům, ale také rybám. „Úplnou delikatesu ovšem udělá z obyčejné kukuřice. Potřete jednotlivé klasy ještě před grilováním a pak potírejte i v jeho průběhu,“ radí Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.
3. Ghí schilli – Jednoduchý a zároveň vynikající způsob, jak udělat z obyčejného steaku neodolatelně dobrý! Kousek ghí dejte na steak ve chvíli, kdy je maso na grilu.
Sladký tip: Ghí se skořicí a vanilkou je skvělé nejen na štrúdly nebo palačinky, ale díky němu můžete připravit i báječný sladký dezert – grilovaný ananas, po kterém se budou olizovat nejen dospělí, ale hlavně děti. Postup je jednoduchý: „Kolečka čerstvého ananasu obalte ve třtinovém cukru a vložte na gril potřený ghíčkem se skořicí a vanilkou. V průběhu grilování ananas pokapejte ghíčkem, a až budete kolečka otáčet, seškrábněte na ně i trochu karamelu, který se vytvořil. Nám doma nejvíc chutná v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou,“ dělí se o oblíbený rodinný recept Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.
Kompletní řada pro letní grilování
Ghí je skvělý nosič chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Proto vznikla edice vytvořená speciálně pro gurmány. Můžete si koupit jednotlivá ochucená ghí – s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem, s chilli nebo se skořicí a vanilkou – ve skleničkách s typickým modrým víčkem o objemu 220 ml po 155 Kč. A na výběr jsou samozřejmě i čistá ghí nebo ghí v BIO kvalitě! Vše na www.ceskeghicko.cz