Toato.cz

4 jídla, díky nimž objevíte zdravou chuť pohanky

Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, proto připravil několik receptů, díky nimž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!

Lanterna - Pohankové pyré
Pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat! Foto: www.lanterna.cz

Pohanka původně rostla divoce na svazích Himálaje. Do Evropy ji ve 13. století přivezli Tataři, kteří ji měli jako zdroj síly v měšcích přivázaných ke koňskému sedlu, aby byla vždy po ruce. U nás také brzy zdomácněla, ale jako jídlo těch nejchudších. První písemné záznamy o této rostlině pocházejí ze vsetínské kroniky z roku 1676.

Ke konci 19. století se pohanka stala nezbytnou součástí jídelníčku našinců, ale ve 20. století zcela upadla v zapomnění. Až v posledních desetiletích, kdy se zvýšil zájem o zdravou výživu, se opět dostává na výsluní. A ty nejlepší časy ji prý teprve čekají. Její přínos pro lidské zdraví je totiž mnohem větší, než bychom si mohli myslet.

A jaké jsou zdravotní benefity pohanky pro naše tělo? Tato jednoletá rostlina má podobná zrna jako obilí, ale o obilovinu se nejedná. Je tedy vhodná i pro celiaky a nutričně je velmi hodnotná. Obsahuje mnoho minerálních látek – např. draslík, hořčík, mangan, měď, vápník, zinek, železo, rutin a další. Je velkým zdrojem minerálů, vitamínů i vlákniny.

Zařazení pohanky do našeho jídelníčku tak může pomoct v boji proti cévním problémům, pozitivně ovlivňuje náš trávicí systém, pomáhá regeneraci buněk a také snižuje riziko infarktu, trombózy či mozkové mrtvice a má další pozitivní vlivy na naše zdraví.

Objevte chuť pohanky v moderní valašské kuchyni

Lahodnou chuť pohanky pomáhá hostům objevovat prostřednictvím svých pokrmů například Spa hotel Lanterna v Beskydech. „Na Valašsku se vždy žilo skromně, a tomu odpovídala i tamní kuchyně – jedlo se hlavně to, co se vypěstovalo doma, a co bylo dostupné. Maso se příliš často na jídelníčku neobjevovalo. Mezi nejvíce používané suroviny patřily brambory, zelí, luštěniny, obiloviny a právě pohanka. Na Valašsku se tradičně používala při přípravě kaší, chleba a mnoha dalších pokrmů. Už z tohoto výčtu je tedy zřejmé, proč jsou zdejší tradiční pokrmy tak oblíbené i u propagátorů moderní, zdravé a racionální stravy,“ vysvětluje důvody současného velkého zájmu o valašskou kuchyni Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který spolu se svým týmem vytváří jedinečné pokrmy, v nichž se propojují tradiční krajové receptury s prvky moderní gastronomie. A přidává několik receptů, ve kterých hraje pohanka prim, a s nimiž jí rozhodně přijdete na chuť.

Pohankový chléb. Foto: www.lanterna.cz

1. Pohankový chléb

V restauraci Spa hotelu Lanterna je pohankový chleba u hostů oblíbený jako zdravější a „jiná“ varianta pečiva. Pohanka také pečivu dodává příjemnou tmavou barvu. „Servírujeme ho k pokrmům ze sezónního á la carte i k jídlům v zážitkové restauraci Vyhlídka,“ vysvětluje Josef Tydlačka.

Potřebujeme: 520 ml polotučného mléka, 25 g droždí, špetku soli, 2 lžíce medu,

2 lžičky mletého anýzu, 600 g pohankové mouky, 120 ml rozpuštěného másla, 200-300 g chlebové mouky pšeničné, 2 lžíce másla na potření.

Postup:

Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Chlebová mouka je do směsi přidávána proto, aby ji zhutnila. Chléb se pak také lépe krájí. Kdo chce mít chléb skutečně 100% pohankový, místo chlebové mouky přidá ještě stejné množství pohankové. Čistě pohankové pečivo je křehčí. Anýz a med se pak do chleba přidávají pro zjemnění chuti – chléb je pak trochu sladší. Pro ještě sladší pečivo mohou být přidány i hrozinky.“

Sladká pohanka s hruškou. Foto: www.lanterna.cz

2. Sladká pohanka s hruškou

„Tento desert je čím dál oblíbenější, protože je nejen velmi chutný, ale především velmi zdravý a kaloricky příznivý,“ popisuje Josef Tydlačka.

Potřebujeme (na 6 porcí): 200 g pohanky, 200 g cukru krystal, 1 dcl bílého vína, 2 kousky badyánu, 4 hřebíčky

Postup:

Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).

Pohankové pyré. Foto: www.lanterna.cz

3. Pohankové pyré

Potřebujeme (na 6 porcí): 1 kg brambor, 100 g pohanky (uvařit ve 150 ml vody), 500 ml smetany na šlehání (33%), 125 g másla

Postup:

4. Pohankový nok

„Pohankový nok je variantou doplňku do polévky pro ty, kteří si chtějí dát pauzu od masa, ale potřebují v polévce něco, co je zasytí. Nok skutečně vypadá jako masitý, také jeho struktura je podobně hutná, chuťově je nok neutrální a opravdu sytý. Hodí se do krémových polévek, ale i masových a zeleninových vývarů, také jako příloha k hlavnímu chodu. Vzhledem k neutrální chuti je dobré ho kombinovat s omáčkou. Viděl bych ho i jako přílohu k tradičnímu valašskému pokrmu – trnkové omáčce a uzenému masu (místo obyčejného knedlíku). Ve Spa hotelu Lanterna ho zařazujeme například do hráškového krému s cappuccino pěnou,“ vysvětluje Josef Tydlačka.

Potřebujeme: 50 g krupice, 100 g polohrubé mouky, 100 g pohankové mouky, špetka soli, voda, olej, 2 vejce

Postup:

Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Pohankový nok se hodí i jako základ kapání do polévky – stačí ho nastrouhat.“

Restaurace Spa hotelu Lanterna. Foto: www.lanterna.cz

Lanterna: Zážitky pro gurmány i milovníky wellness

Zážitkovou restauraci Vyhlídka najdete ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech. Každé dva měsíce tady kuchařský tým pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připravuje jiné šestichodové menu snoubené s víny a plné neotřelých variací ze sezónně dostupných surovin. Ve Vyhlídce se konají i zajímavé akce, v nejbližší době například večer se Zbigniewem Czendlikem nazvaný Postel hospoda kostel (10. 10. 2019), Seminář s Janem Čenským na téma První dojem (11. 10. 2019), Degustační menu k výročí republiky a vzpomínky na V. Havla s šéfkuchaři Sapíkovými a L. Špačkem (27. 10. 2019), Noc bílých lanýžů (14. 11. 2019), Menu Sametové revoluce 1989 k 30. výročí (16. 11. 2019), Kurz etikety s Ladislavem Špačkem a zážitkovým menu (14. 12. 2019). Spa hotel Lanterna má navíc vyhlášené wellness centrum, v němž najdete bazén, saunový svět i bohatou nabídku tradičních i exotických masáží.

Více na www.lanterna.cz

Exit mobile version