Zdravá výživa a eko svět za posledních deset let aneb Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Již v roce 2005 Hanka Zemanová, známá propagátorka biopotravin, dokázala, že zdravé jídlo může dobře vypadat i chutnat. Její knižní prvotina Biokuchařka Hanky Zemanové se záhy stala nejprodávanější kuchařkou o zdravé výživě. Dočkala se dvou nových vydání, z nichž každé bylo dvakrát dotiskováno.
Protože náš svět zaznamenal od roku 2005 v oblasti výživy i ekologie výrazný posun a valí se na nás mnoho informací a směrů, místo původně zamýšleného aktualizovaného třetího vydání se Hanka rozhodla původní Biokuchařku zcela přepracovat. Vznikla tak nová kniha, s novými recepty a s aktuálními informacemi o tom, kam se posunulo ekologické zemědělství a biopotraviny, jaké se objevily nové trendy ve zdravé výživě, co vyplývá z aktuálních vědeckých výzkumů či jaké ekologické i ekonomické souvislosti má současný potravinářský průmysl. Díky velkému množství údajů narostla kniha téměř dvojnásobně. Jak říká nakladatelka Martina Boledovičová: „Ze základní knihy o biopotravinách se stala zásadní kniha o zdravé výživě, která je i přes množství hodnotných odborných informací psána velmi srozumitelným a čtivým způsobem.“
„Novou biokuchařku jsem napsala pro každého, kdo si chce osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité a co zcela zbytečné, a využívat toho nejen při výběru potravin a zdravém vaření, ale i v běžném každodenním životě. Kniha je určena i těm z vás, kteří máte zmatek ve velkém množství často zcela protichůdných informací a hledáte ty, jež jsou podložené nejen vědou, ale i tradičními lékařskými disciplínami. A konečně pro vás všechny, kdo se chcete znovu vrátit ke zdravému selskému rozumu, ke své intuici a k moudrosti matky přírody.“ říká o své knize autorka.
Nová biokuchařka přináší 80 nových receptů z opomíjených a zdravých surovin. Kromě toho Hanka přizvala ke spolupráci pět lékařek zabývajících se celostním zdravím. Kniha představuje i významné projekty, které mohou přispět k ochraně přírody a zdraví. Formou rozhovorů se seznámíte s osobnostmi, které stojí za projekty Komunitou podporované zemědělství, Bez obalu, Skutečně zdravá škola, Koalice proti palmovému oleji nebo Akademie léčivé výživy. V knize najdete také rozhovory s některými významnými ekofarmáři či biovýrobci, za jedno z nejdůležitějších pak Hanka považuje setkání s Radomilem Hradilem, s nímž si povídala o půdě. Vztah k půdě a její kvalita je totiž klíčové téma, pokud nám jde o výživné potraviny a stabilní ekosystém.
Knihu recenzovala PharmDr. Margit Slimáková, v současnosti jedna z nejvýraznějších českých specialistek na výživu a zdravotní prevenci, se kterou se můžete v knize setkat i v rozhovoru o projektu Skutečně zdravá škola.
Pavel Maurer, kmotr knihy, k Hance dodává: „Hanka není žádná ,rychlokvaška‘. V roce 2003 stála u zrodu první biorestaurace Albio, v roce 2006 založili s bývalým manželem Biopekárnu Zemanka. Napsala první obsáhlou a jedinečnou Biokuchařku – nejprodávanější knihu svého druhu. Potom nesmírně důkladný BioAbecedář. A teď, po letech, další biokuchařku.“ Dále dodává: „Hanka byla a je u zrodu mnoha projektů souvisejících se světem zdravé výživy. Bůh ví, co na nás ještě chystá, ale já se pořád těším! Její práce totiž nepodléhají moderním trendům ani poplatným lákavým ,show off‘. Její práce je poctivá.“
Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Kompletně přepracované vydání nejprodávanější knihy o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech právě vychází v nakladatelství Smart Press, s. r. o.
K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz