Toato.cz

První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie s jedinečným francouzským šarmem. Zdejší kuchyni totiž velí François Thuille – charizmatický Francouz původem z Cognacu, který prošel kuchyněmi celého světa, až nakonec zakotvil na Šumavě. Letošní léto tak bude návštěvníkům Šumavy zpříjemňovat francouzsko-venkovsko-šumavská gastronomie z regionálních surovin.

První boutique hotel na Šumavě
Nebespán je první boutique hotel na Šumavě. Foto: www.nebespan.cz

François Thuille je původní profesí řezník a jako šéfkuchař rodinného butik hotelu Nebespán v Kašperských Horách dnes s vášní připravuje nejen skvělé paštiky a terinky, ale vyrábí si také vlastní šunku, klobásky a dokonce i čerstvý kravský a kozí sýr.

Francouzská kuchyně si získává stále více příznivců i v Česku. „Je uznávaná pro svoji rafinovanost a rozmanitost. Francouzští kuchaři si ji vybudovali v průběhu své staleté praxe, vybírali to nejlepší z různých světových kuchyní s důrazem na kvalitu surovin, využívání tradičních receptů, a také zaváděli nové kuchařské techniky. Gastronomie je ve Francii skutečným uměním života a neoddělitelnou součástí francouzské kultury, která se takto rozšiřuje do celého světa – i na Šumavu,“ říká François Thuille.

Kuchyně z celého světa se spojují na Šumavě

V Nebespánu se spojuje francouzsko-venkovsko-šumavská gastronomie z regionálních surovin. Foto: www.nebespan.cz

Zkušený kuchař naopak v české kuchyni znovu nachází a oceňuje využívání zeleniny a zejména luštěnin, které se tak trochu ztratily z každodenní francouzské kuchyně. „Mám velmi rád čočku, fazole, kořenovou zeleninu, ať už připravenou samostatně, nebo kombinovanou s masem, podávanou ideálně jednoduchým způsobem nebo v polévkách. Velmi také oceňuji využívání produktů, které nabízí okolní šumavská příroda, myslím tím především lesní houby a další plody,“ dodává francouzský kuchař, který zcestoval kus světa – žil (a vařil) v Africe, Polsku, Rusku či Mongolsku (kde strávil sedm let a našel si i životní partnerku).

Před rokem pak objevil jedinečnou krásu Šumavy a rozhodl se u nás zůstat. Právě styl gastronomického pojetí pokrmů v Nebespánu mu umožnil umocnit francouzskou venkovskou kuchyni, která je v mnohém podobná té české a využívá především kvalitní, čerstvé, jednoduché, a pokud možno regionální suroviny.

„Francouzská kuchyně je přirozeně bezlepková a pracuje se spoustou zeleniny, a tak v naší nabídce najdete každý den hned několik bezlepkových i vegetariánských jídel. Labužníky pravidelně zveme na sezónní degustační menu,“ podotýká majitelka Nebespánu Sabina Kmecová s tím, že v poslední době zaznamenali také zvýšenou poptávku po špičkových vínech, a proto oslovili sommeliéra z jedné pražské michelinské restaurace, který jim pomohl sestavit opravdu krásný a přitom cenově dostupný vinný lístek.

Babyfriendly hotely vystřídal gastronomický boom

Nebespán to je unikátní atmosféra a především design, který si hraje s každým detailem. Foto: www.nebespan.cz

Gastroturistika – cestování za dobrým jídlem – je dnes jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví cestovního ruchu. Manželé Sabina a Robert Kmecovi to poznali včas a nastupující nový trend, který do té doby znali jen z ciziny, se rozhodli nastolit i na Šumavě. Původně provozovali baby friendly hotel, ale jak jejich děti odrůstaly, začalo je lákat zaměřit se do budoucna více na gastronomii. I nadále k nim samozřejmě jezdí rodiny s dětmi, které tu mají příjemné zázemí, ale v povědomí tuzemských i zahraničních hostů se stává šumavský Nebespán synonymem špičkové zážitkové gastronomie s jedinečným francouzským šarmem.

Novému trendu majitelé přizpůsobili i interiéry – například z bývalé velké dětské herny se stala stylová kavárna a restaurace vybavená thonetkami a pohodlnými křesílky, kde si vychutnáte skvělou kávu připravovanou na legendárním přístroji La Marzocco.

Ovšem co by to bylo za kávovou siestu bez dortíku rozplývajícího se v ústech! Je libo vanilkové cupcakes, višňový cheesecake, megavětrník nebo bezlepkovou roládu? Ať už si vyberete kterýkoli z lákavých dortů vystavených ve vitríně, jedno je jisté – bude to poctivý domácí kousek vlastnoručně vyrobený zdejší skvělou cukrářkou Janou. S jejím uměním se můžete blíže seznámit, přihlásíte-li se do některého z víkendových kurzů, kde vás naučí péct neodolatelné zákusky s francouzským šmrncem!

Nově zrekonstruované pokoje v Nebespánu. Foto: www.nebespan.cz

„Naše menu v rozsahu jedné A4 každý den obměňujeme a často se stane, že některá jídla přes den vyprodáme. Aby bylo možné především v sezóně a o víkendech uspokojit poptávku návštěvníků, otevřeli jsme v Nebespánu také farmářský obchůdek a bistro s nabídkou sendvičů, Croque Monsieur, zeleninových salátů nebo třeba i foie gras „s sebou“. Velmi mne těší, jak naši hosté dokážou ocenit tradiční francouzská jídla, která zde třeba poprvé v životě ochutnají, a pak se k nám i vracejí. To je velká pocta pro každého kuchaře – mít stálé hosty, o nichž ví, jakým jídlem je potěší,” uzavírá Sabina Kmecová.

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná restaurace, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Jako takový je opakem neosobních hotelových komplexů. Dbá se tu na osobní přístup a vyslyšení každého (i nevysloveného) přání hosta, na unikátní atmosféru a především design, který si hraje s každým detailem. Každý je jedinečný a měl by mít (ať už to zní jakkoliv) smysl pro humor, stejně jako jeho hosté. Nebespán je synonymem pro boutique hotel i gurmánskou dovolenou na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Více www.nebespan.cz

 

Exit mobile version