Toato.cz

Brunch: Nový trend pro setkávání s přáteli, oslavy i pracovní schůzky

Brunch: Nový trend pro setkávání s přáteli, oslavy i pracovní schůzky (Foto: www.bistrovalachy.cz)

Zájem o brunche v restauracích v poslední době nevídaně roste. “Jde o propojení snídaně a oběda, kdy lidé u takového jídla tráví i několik hodin, často ve společnosti přátel, rodiny, ale také ho využívají pro oslavy nebo pracovní setkání. Letos jsme o tuto gastronomickou aktivitu zaznamenali o 45 % vyšší zájem než loni a tomuto trendu se věnujeme, ať už se to týká speciálního menu nebo programu,” říká Tomáš Blabla, generální ředitel Bistrotéky Valachy ve Zlíně.

Brunch: Nový trend pro setkávání s přáteli, oslavy i pracovní schůzky (Foto: www.bistrovalachy.cz)

Brunch je spojením anglických slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd) a dal by se přeložit jako pozdní snídaně či brzký oběd. Zpravidla se vztahuje k delšímu, často několikahodinovému posezení u jídla ve společnosti blízkých. Je ale také vhodnou příležitostí pro oslavy, rodinné nebo pracovní setkání.

“První brunche jsme začali pořádat před dvěma lety a hned o ně byl obrovský zájem. Dnes je pořádáme zhruba jednou za měsíc pro veřejnost a zájem je i o soukromé brunche pro uzavřené společnosti. Jejich popularitě u nás jistě nahrává i místo, kde se konají – Galerie Desítka se nachází v desátém patře zrekonstruovaného Obchodního domu Zlín, který kdysi sloužil pro stravování Baťových zaměstnanců a dodnes má obrovský genius loci. Je odsud krásný výhled na celé město, což celkový zážitek jednoznačně umocňuje,” popisuje Tomáš Blabla, generální ředitel Bistrotéky Valachy ve Zlíně s tím, že hosté si zde tuto výjimečnou atmosféru u dobrého jídla a pití vychutnají s podkresem živé hudby.

Vejce Benedikt, slávky, tatarák i šafránové pyré

A co na brunchi ochutnáte? “Nabízíme snídaňové i obědové speciality, ale také vyhlášené dezerty našich cukrářek, různé druhy káv, ale také víno, sekt či pivo a samozřejmostí jsou nealkoholické nápoje – to vše je zahrnuto v ceně. Populární jsou vejce Benedikt, krevety na víně nebo slávky, zajímavé jsou špagety Aglio e olio servírované z bochníku parmazánu, oblíbené jsou ryby, ale také nedělní pečeně – jehněčí hřebínek, telecí rib eye či vepřová kotleta nebo tatarák s lanýžovým krémem. Moderní gastronomii zastupují pokrmy v podobě ragú z čočky beluga nebo šafránové pyré a nikdy nechybí dezerty, které jsou pastvou pro oči i pro chuťové pohárky,” dodává Tomáš Blabla s tím, že menu se vždy řídí sezónností surovin, které jsou vždy čerstvé a v maximální míře regionální.

K jedinečné atmosféře brunche pak patří i to, že lidé se na tuto událost rádi připraví a hezky oblečou. “Obecně platí, že vhodný je styl Smart casual, elegantní, stylový, ale přitom ležérní. Tak by se dal ostatně charakterizovat i brunch samotný,” uzavírá Tomáš Blabla.

Brunch: Nový trend pro setkávání s přáteli, oslavy i pracovní schůzky (Foto: www.bistrovalachy.cz)

TIP: Pulzující centrum gastronomie

Obchodní dům Zlín je unikátní prostor sídlící v citlivě zrekonstruované stavbě, která zachovává genius loci Baťovské funkcionalistické architektury. V 30. letech byl jedním z největších a nejmoderněji vybavených obchodů v Evropě i živým místem, kde obyvatelé Zlína trávili čas nakupováním, ale také návštěvou tovární jídelny. Dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců kvalitní gastronomie. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: centrem je celodenní restaurace Bistrotéka s nabídkou snídaní, obědů a večeří. Najdete zde obchod s vyhlášeným kvasovým chlebem a dalším pečivem z vlastní pekárny. V Pekařáku si můžete pochutnat na různých dobrotách, ať už sladkých, slaných, teplých, studených nebo vegetariánských. V restauraci Budvarka si na své přijdou milovníci české kuchyně a v Tom Restaurantu té asijské. Na brunch, soukromou oslavu, firemní akci i na výstavu lze využít Galerii Desítku – multifunkční sál s úchvatným výhledem na město. Cílem Obchodního domu Zlín je učit lidi rozumět gastronomii, a proto sem jezdí gurmáni z celé republiky nejen za dobrým jídlem, ale také se něco naučit do zdejší Školy vaření, která hostí nejznámější české kuchaře a pekaře. A aby tady byla nabídka zážitků ještě větší, v blízké době zde vznikne čtyřhvězdičkový hotel a spa centrum. Více www.bistrovalachy.cz

Exit mobile version