Toato.cz

Bylinkové ghí pro zdraví i skvělou chuť

S jarem se jídelníček odlehčuje, ale zdravé tuky v něm mají své stálé místo po celý rok. Dokonalou kombinaci představuje přepuštěné máslo ghí doplněné čerstvými bylinkami, které jídlo přirozeně omastí a dodá mu zdraví prospěšné látky.

České ghíčko
Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Foto: www.ceskeghicko.cz

K jarní kuchyni správné tuky rozhodně patří. Pokud jsou navíc obohacené o zdravé bylinky, máte o výborné a hodnotné jídlo postaráno. Skvělou variantou je použití ochuceného bylinkového ghíčka, přepuštěného másla, které pokrm nejen omastí, ale díky přidaným přírodním ingrediencím z něj udělá jedinečnou delikatesu.

„Bylinné ghí lze používat stejně jako to neochucené. Můžete na něm dusit zeleninu, smažit vajíčka, polévat jím kaše, natřít tenkou vrstvu na chleba, omastit rýži, brambory, opéct palačinku… Zkrátka lze ho použít všude, kde potřebujete kvalitní tuk. Bonusem navíc jsou pak účinky přidaných bylinek, jejichž jedinečnost se může v kombinaci s přepuštěným tukem dokonale projevit,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Kurkumové ghíčko má jemně oříškovou chuť, krásně žlutou barvu a bezpočet pozitivních účinků na naše zdraví. Foto: www.ceskeghicko.cz

Tuk je totiž výborným nosičem léčivých látek obsažených v bylinkách a dokáže jejich účinek ještě znásobit. Proto má také většina přípravků určených pro péči o pokožku masťový základ. „Bylinná ghí se dobře hodí i k zevnímu použití. Pomůžou s různými kožními problémy, drobnými spáleninami, oděrkami či uleví ztuhlým svalům. Na výběr je několik variant. Ghíčko jedinečně působí v kombinaci s kurkumou, eleuterokokem, kotvičníkem, gotu kolou nebo konopím,“ dodává Andrea Dostálová.

Kurkuma

Typicky žlutá kurkuma je oblíbeným kořením hlavně v indické nebo thajské kuchyni, napomáhá trávení, ale působí také jako účinný antioxidant. Navíc se jí přiznává schopnost chránit játra, nervový systém a podporovat kardiovaskulární systém. Bylinné ghí s kurkumou koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

Eleuterokok

Bylina zvaná eleuterokok povzbuzuje nervovou soustavu a má tonizující účinky. Pomáhá při rekonvalescenci, zvyšuje kondici a výkonnost organismu. Dokáže také upravovat krevní tlak, snižovat cholesterol a glukózu v krvi. Bylinné ghí s eleuterokokem koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

Kotvičník

Nenápadná rostlina původem z Číny a Japonska příznivě působí na pohlavní orgány a močové cesty. Hovoří se také o afrodiziakálních účincích a blahodárném působení na psychiku. Bylinné ghí s kotvičníkem koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

Gotu kola

Patří mezi tzv. mozkové nutrienty, protože kromě chuti k jídlu, dokáže podporovat například i paměť. Zároveň pomáhá regenerovat nervovou soustavu. Usnadňuje i hojení ran a jizev. Bylinné ghí s gotu kolou koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

Konopné ghí. Foto: www.cesekghicko.cz

Konopí

Jemné konopné ghí udělá z běžné přílohy, jako jsou brambory nebo zelenina, skvělou delikatesu. Konopí se využívá i pro své protizánětlivé účinky a léčbě chronické bolesti. Konopné bylinné ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Více na www.ceskeghicko.cz

Exit mobile version