Chcete si zdravě zamlsat? Vsaďte na pohanku!

Pohanka odjakživa patřila mezi základní suroviny jídel lidí na Valašsku. Dnes je velkou inspirací pro všechny, kdo chtějí jíst zdravě. Pohanku na mnoho způsobů můžete ochutnat v novém sezónním menu Spa hotelu Lanterna, jejíž šéfkuchař Josef Tydlačka přidává recept na pohankový dezert, který je nejen velmi zdravý, ale také chutný a kaloricky příznivý.

Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem
Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem. Foto: www.lanterna.cz

Nové sezónní menu Spa hotelu Lanterna hraje barvami letní přírody Beskyd a zajímavými chuťovými kombinacemi. „Ochutnat můžete tradiční valašskou kyselici, krém z pečených paprik s bramborovou slámou, stále oblíbenější jehněčí maso i hit naší kuchyně – líčka z mladého býčka. Nabídce bezmasých jídel vévodí risotto s chřestem a kozí sýr s rebarborovým chutney a pohankovou bagetou. Z dezertů doporučuji vyzkoušet naši novinku podle původního receptu – pohanku provoněnou medem s pošírovanou hruškou a makovou omáčkou. Pohanka a mák jsou tradiční valašské suroviny a dohromady tvoří opravdu neobyčejnou chuťovou kombinaci, která vás určitě překvapí,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna.

Pohanka nejenže může skvěle chutnat a má v kuchyni řadu využití, ale je lidskému organismu také velice prospěšná, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, ale především rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévní systém.

Pokud si tedy chcete připravit zdravou dobrotu, Josef Tydlačka přidává osvědčený recept:

Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem

Na 6 porcí potřebujeme:

200 g pohanky, 200 g cukru krystal, 1 dcl bílého vína, 2 kousky badyánu, 4 hřebíčky

Postup:

  • Uvaříme pohanku: 200 g přidáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.
  • V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjmeme.
  • Do nálevu přidáme uvařenou pohanku, mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie

    Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna
    Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna. Foto: www.lanterna.cz

Tip šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).

Lanterna: Zážitky pro gurmány i milovníky wellness

Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech se zaměřuje na valašskou gastronomii v moderním pojetí. Najdete tu i zážitkovou restauraci Vyhlídka, v níž tým pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připravuje každé dva měsíce jiné šestichodové menu snoubené s víny a plné neotřelých variací ze sezónně dostupných surovin. V hotelu se konají i zajímavé kulturní a gastronomické akce, v nejbližší době to bude například 8. května degustační večer s vinařstvím J. Stávek nebo 18. května soutěž o nejlepší valašský sýr. O prázdninách se můžete naučit péct valašské frgály při kurzech, které se konají dvakrát týdně pod vedením místních pekařek. Spa hotel Lanterna má navíc vyhlášené wellness centrum, v němž najdete bazén, saunový svět i bohatou nabídku tradičních i exotických masáží.

Více na www.lanterna.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*