Když se řekne „červená řepa“, leckomu z nás se vybaví jen nudný salát ze školních jídelen. Omyl! Tahle skvělá zelenina má v kuchyni mnohem zajímavější využití. Vyzkoušejte třeba recept na lahodný dezert, který si Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, přivezl ze Skotska.
„Červená řepa patří k nejzdravějším druhům zeleniny používaným v kuchyni. A zdaleka nemusí sloužit jen pro tu „slanou“. Zkuste ji využít například při přípravě dezertů, jimž navíc dodá jedinečný šmrnc svým nádechem šarlatu,“ dává tip na originální dezert Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Valašsku, který patnáct let působil jako kuchař a cukrář ve špičkových hotelech ve Skotsku. Odtud si také přivezl tento chutný recept.
Recept: Čokoládový moučník s červenou řepou
Suroviny:
- 250 g uvařené červené řepy
- 200 g tmavé čokolády (70 %)
- 5 vajec
- 200 g másla
- 190 g hnědého cukru
- 135 g hladké mouky
- 10 g kypřicího prášku do pečiva
- 3 pol. lžíce kakaa
- 5 pol. lžic uvařené silnější kávy
Postup:
- Červenou řepu mixujeme, až vznikne hladké pyré.
- Čokoládu rozpustíme s máslem. „Nejvhodnější je postup, kdy obě suroviny vložíme do mísy, kterou umístíme nad hrnec s probublávající horkou vodou, a necháme je povolit pouze působením horké páry. Odborně se tento způsob vodní lázně označuje Bain Marie. Takto si zajistíme, že se suroviny rozpustí pozvolna a nepřipálí se,“ doporučuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, s tím, že další možností je použít mlékovar.
- Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny. Tuto vaječnou pěnu pak přidáme do rozpuštěné čokolády s máslem a zlehka promícháme.
- Mouku (může být i GF – bezlepková) smícháme s kakaem a přidáme k čokoládovému základu. Opět promícháme.
- Přilijeme šálek vychladlé silnější kávy a pyré z řepy. Nyní těsto zpracujeme, až je hladké. 6. Formu (může být tradiční kulatá, nebo pro ozvláštnění zvolíme formu ve tvaru obdélníku) vymažeme změklým máslem pomocí cukrářské metličky a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní těsto opatrně nalijeme.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut. Poté zkontrolujeme, formu otočíme o 180°a pečeme ještě dalších 10 minut.
- Po vychladnutí zdobíme dle vlastního vkusu.
Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského: Na moučníku vypadají hezky drcené oříšky, mandle, čokoládový krém a kandovaná řepa (uvařená v cukrovém rozvaru).
Pozvánka za gastro zážitky
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský pochází z Valašska a velmi dobře zná a rád vaří zdejší regionální kuchyni. Své zkušenosti ale sbíral i ve světě – například ve Skotsku, kde strávil 15 let a kde se specializoval hlavně na přípravu dezertů. V současné době je šéfkuchařem Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích, který je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející pětichodová menu snoubená s lahodnými víny, a pořádají zde také vyhlášené tematické gastronomické akce, jako je například Noc bílých lanýžů nebo Michelinské galavečeře při každoročním podzimním Karlovském gastrofestivalu. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží nebo beauty salon.
Více informací najdete na www.lanterna.cz