Poznávat neznámé kraje skrze jídlo a dopřávat si při cestování kromě tradičních zážitků i ty gurmánské, láká i u nás stále více lidí. Provozovatelé hotelů, restaurací a penzionů se novému trendu pohotově přizpůsobují.
Cestovat a dobře jíst, to jsou dvě aktivity, které máme rádi. Jejich propojením vznikla gastroturistika – jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví cestovního ruchu.
„Vždy jsme se snažili předkládat našim hostům prvotřídní kuchyni, protože si jich vážíme a dobře víme, jak moc dokáže jídlo ovlivnit náladu a pocity, které si spojujeme s daným místem. Ale před pár lety jsme si všimli, že stoupá počet návštěvníků, kteří k nám přijíždějí za gastronomickými zážitky zcela cíleně. Tehdy jsme si s manželem uvědomili, že se jedná o nastupující nový trend, který jsme dosud znali jen z ciziny, a rozhodli jsme se tomu přizpůsobit i naši nabídku,“ vzpomíná Sabina Kmecová z (boutique) hotelu Nebespán v Kašperských Horách.
Manželé Kmecovi původně provozovali baby friendly hotel, ale jak jejich děti odrůstaly, začalo je lákat zaměřit se do budoucna více na gastronomii. I nadále k nim samozřejmě jezdí rodiny s dětmi, které tu mají příjemné zázemí, ale v povědomí tuzemských i zahraničních hostů se stává šumavský Nebespán synonymem špičkové zážitkové gastronomie s jedinečným francouzským šarmem.
Kávový dýchánek
Novému trendu majitelé přizpůsobili i interiéry – například z bývalé velké dětské herny se stala stylová kavárna a restaurace vybavená thonetkami a pohodlnými křesílky, kde si vychutnáte skvělou kávu připravovanou na legendárním přístroji La Marzocco. „Kávu, kterou nabízíme hostům, jsme vybírali velmi pečlivě, z mnoha různých vzorků, a připravuje ji pro nás vyhlášená pražská pražírna. Je plného krémového těla, v suchém aroma dominuje vůně lískových oříšků a v espressu vyniká její delikátní čokoládová chuť s akcenty pečených broskví a doteky citronu,“ popisuje vlastnosti lahodného moku Sabina Kmecová, která je i iniciátorkou zdejších seminářů přípravy kávy, na nichž vystupují ti nejlepší baristé.
Ovšem co by to bylo za kávovou siestu bez dortíku rozplývajícího se v ústech! Je libo vanilkové cupcakes, višňový cheesecake, megavětrník nebo bezlepkovou roládu? Ať už si vyberete kterýkoli z lákavých dortů vystavených ve vitríně, jedno je jisté – bude to poctivý domácí kousek vlastnoručně vyrobený zdejší skvělou cukrářkou Janou. S jejím uměním se můžete blíže seznámit, přihlásíte-li se do některého z víkendových kurzů, kde vás naučí péct neodolatelné zákusky s francouzským šmrncem!
Bourguignon, nebo foie gras?
Ostatně jedinečné kouzlo Francie vás bude v Nebespánu doprovázet na každém kroku – nejen při poslechu francouzských šansonů, které často znějí zdejší kavárnou, ale i ve chvíli, kdy dostanete hlad či chuť na nějakou zajímavou delikatesu.
Výborné jídlo pro hosty připravuje kuchař Francois. Využívá přitom výhradně čerstvé suroviny, které zčásti pocházejí od místních nebo sousedních bavorských farmářů, a snaží se respektovat i regionální zvyklosti. V Nebespánu si tak pochutnáte na klasické i venkovské francouzské kuchyni, ale také na pokrmech respektujících tradiční místní receptury. „Naše menu v rozsahu jedné A4 každý den obměňujeme, a často se stane, že některá jídla přes den vyprodáme. Francois, původní profesí řezník, připravuje nejen skvělé paštiky a terinky, ale vyrábí si i vlastní šunku, klobásky a dokonce i čerstvý kravský a kozí sýr. Francouzská kuchyně je přirozeně bezlepková a pracuje se spoustou zeleniny, a tak v naší nabídce najdete každý den hned několik bezlepkových i vegetariánských jídel. Labužníky pravidelně zveme na sezonní degustační menu. V poslední době jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po špičkových vínech, a proto jsme oslovili sommeliéra z jedné pražské michelinské restaurace, který nám pomohl sestavit opravdu krásný a přitom cenově dostupný vinný lístek.“ uzavírá Sabina Kmecová.
Zaujalo nás
Za loňský rok navštívilo Šumavu téměř 900 000 návštěvníků, přičemž některá informační střediska napočítala rekordní návštěvnost za poslední tři roky Mezi oblasti, kam turisté nejčastěji zamířili, byly i Kašperské Hory. (Zdroj: NP Šumava).
Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a restaurace, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových luxusních pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s výběrovou kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.
Více na www.nebespan.cz