Sladký dýňový dezert bez lepku

Sezona dýní je tu. Upotřebte, co vám vyrostlo na zahrádce, nejen na polévky a k zapékání – vyzkoušejte dýňový flan. Je krásně oranžový, lehký a skvěle chutná! „Flan je původně španělsko-portugalský dezert, který je dnes ale také velmi oblíbený ve Francii a získává si své příznivce po celé Evropě. Zjednodušeně řečeno, jedná se o speciálně upečený pudink a my ho pro naše hosty dokonce připravujeme v bezlepkové podobě,“ říká François Thuille, francouzský šéfkuchař z Nebespánu v Kašperských Horách.

Dýňový flan
Upečte si vynikající dýňový flan. Foto: www.nebespan.cz

Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm)

  • 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 4 celá vejce
  • 2 bílky
  • 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
  • 25 cl rumu
  • kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu
  • 0,5 dcl pomerančové šťávy
  • 350 ml smetany na šlehání (30%)
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  1. V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.
  2. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.
  3. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
  4. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.
  5. Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.
  6. Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a poté uchovávejte v lednici. Takto vydrží asi 3 dny.

Tip Nebespánu:  Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!

Dýňový dezert
Dýňový dezert chutná nejlépe vlažný. Foto: www.nebespan.cz

O autorovi receptu: François Thuille, šéfkuchař kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách, pochází z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Moskvě, v Mongolsku, Šanghaji… Miluje procházky lesem a sběr hub – to byl prý jeden z důvodů, proč si vybral jako své další pracovní místo Šumavu. V Nebespánu se zaměřil na návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.

Kam za gastrozážitky: Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Více na www.nebespan.cz

 

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*