Mimořádně atraktivního hosta bude mít 11. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční tradičně na začátku října ve valašských Velkých Karlovicích. Vedle ochutnávek (nejen) valašských specialit v 3,5 km dlouhém údolí Léskové, farmářského trhu a dalšího doprovodného programu nabídne i tradiční michelinské degustace ve Spa hotelu Lanterna s jedinou oceněnou šéfkuchařkou střední Evropy, Maďarkou Eszter Palágyi.
„V uplynulých ročnících jsme do Velkých Karlovic přivezli již devět šéfkuchařů s michelinskou hvězdou, letos to přesto bude v jistém směru premiéra: poprvé a velmi rádi u nás přivítáme ženskou držitelku tohoto prestižního ocenění. Eszter Palágyi je ve svých 32 letech skutečným fenoménem nejen ve své zemi: jde o první a dosud jedinou oceněnou šéfkuchařku střední Evropy. Restaurace Costes pod jejím vedením získala v minulých letech třikrát za sebou ocenění Restaurace roku Maďarska dle průvodce Dining Guide a sama Eszter v něm byla třikrát vyhlášena jako Chef of the year. Věřím, že si příznivci špičkové zážitkové gastronomie tuto mimořádnou příležitost nenechají ujít. Eszter Palágyi připraví Michelinskou galavečeři v sobotu 5. října a na druhý den tříchodový Michelinský oběd,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.
Další příležitostí pro náročné gurmány bude v pátek 4. října galavečeře, při níž se tradičně prezentuje „domácí“ tým Spa hotelu Lanterna. Pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připraví menu snoubené s výběrem legendárního šampaňského G.H.Mumm.
Špičkový gastrofestival uprostřed krásné přírody Beskyd
Karlovský gastrofestival je jedním z nejstarších a nejnavštěvovanějších gastrofestivalů v České republice, a je unikátní tím, že se koná v autentickém prostředí uprostřed přírody. Ochutnávky specialit se odehrávají u místních hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se hosté můžou popovézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy, nebo se projet na kole či projít pěšky po cyklostezce Bečva.
Součástí bývá i mezinárodní farmářský trh, populární soutěže o nejlepší valašský frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show či frgálová manufaktura, ve které si můžou návštěvníci sami vyzkoušet výrobu frgálů. Zážitkové galavečeře s michelinskými šéfkuchaři ve Spa hotelu Lanterna jsou třešinkou na dortu oblíbené gastro akce.
Na festivalu se za útratu tradičně platí jednotnou měnou – valašským gastrošem. Ten letos přechází z papírové podoby na elektronickou. „Místo bankovek obdrží lidé na směnárnách čip, který si nabijí libovolnou částkou a budou moci platit bezhotovostně. Nevyužité gastroše bude možné vyměnit zpět,“ doplnil Tomáš Blabla.
Více informací najdete na www.KarlovskyGastrofestival.cz
Michelinský host: Eszter Palágyi
S nadsázkou o sobě říká, že po mluvení a chození bylo vaření její třetí dovedností, kterou si v životě osvojila. Vařit ji bavilo od malička, hned po střední škole 14 let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu, a bezprostředně po návratu domů doslova zazářila na maďarském kuchařském nebi. Je první a dosud i jedinou ženou oceněnou Michelinem ve střední Evropě. Restauraci Costes dovedla třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou (2016–2018) byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku. To vše v době, kdy restauracím běžně vládnou převážně muži.
Galavečeře Spa hotelu Lanterna
4. 10. 2019 – restaurace Vyhlídka
Slavnostní uvedení nového podzimního menu snoubeného s výběrem luxusního šampaňského G.H.Mumm.
- Amuse bouche
- Terinka z jater foie gras s kaštanovým velouté a brusinkovým gelem, pečivo
- Jemný dýňový krém s grilovanou tygří krevetou a cappuccino pěnou, maková tyčinka z listového těsta
- Krémové bramboto se žampiony a kuřecím supreme, tvarůžková pěna, strouhaný lanýž, prach z červené řepy
- Pečený jelení hřbet provoněný smrkovým kouřem s celerovým pyré, lišky na másle, fava fazole, prach z jehličí
- Zalévaná pohanka s medem se švestkovou omáčkou, sorbet z granátového jablka, pošírovaná hruška se skořicí a badyánem
Michelinská galavečeře
Sobota 5. 10. 2019, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka
Eszter Palágyi, šéfkuchařka restaurace Costes Budapest
- Něco malého na zub: Mangalica
- Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
- Chléb s máslem
- Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
- Mezichod: Pstruh s kukuřicí a lanýžem
- Hlavní chod: Zvěřina, švestkové noky „Szatmari“, růžičková kapusta a slunečnice topinambur
- První dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
- Hlavní dezert: Costes „Somlói Galuska“ – maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami
- Petit Fours
Michelinský oběd
6. 10. 2019, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka
Eszter Palágyi, šéfkuchařka restaurace Costes Budapest
- Něco malého na zub: Mangalica
- Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
- Chléb s máslem
- Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
- Hlavní chod: Costes Signature Dish; „Mangalica“, červená řepa a káva
- Dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
- Petit Fours
Více na www.lanterna.cz