Ghí s kurkumou udělá i z běžné rýže orientální delikatesu

Bez koření, které dá pokrmu jedinečnou chuť i vůni a také typickou hořčicově žlutou barvu, se neobejde žádná indická specialita. Kurkuma je ale stále oblíbenější i u nás. Ve spojení s přepuštěným máslem skvěle ochutí brambory, rýži, těstoviny, drůbeží maso, fazole nebo vajíčka. A nic už přidávat nemusíte.

České Ghíčko
Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Když jsme přemýšleli, jakou novou chuťovou kombinaci zvolit do gurmánské edice ghí, padla volba na kurkumu. Tohle zajímavé koření, kterému se říká „indický šafrán“, pochází z jižní Asie a tvoří základ orientálních kuchyní – především indické, thajské, pákistánské nebo perské. Kurkuma, která je například součástí známého kari, dodá pokrmu nejen typickou hořčicově žlutou barvu, ale především jedinečnou výraznou chuť. V kuchyni má široké uplatnění a stejně tak je přínosem pro naše zdraví. Ostatně její dobré účinky například na trávení vyzdvihuje tradiční čínská medicína i ajurvéda. Také ghí považuje ajurvéda za zásadní potravinu pro dobré trávení, zdravý vzhled a mentální rovnováhu. Proto nám přišlo spojení ghí s kurkumou jako ideální. A pro ještě lepší vstřebatelnost kurkuminu jsme přidali i pepř. Navíc obě tyto složky se rozpouštějí v tuku, proto ghí potřebují k tomu, aby je tělo využilo,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka ve Vysokém Mýtě důvody, které vedly ke vzniku originální novinky v nabídce ochucených ghí.

České ghíčko s kurkumou a pepřem
Ghí s kurkumou a pepřem koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč. Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghí s kurkumou a pepřem koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

Čím je zajímavá…

… kurkuma

Získává se usušením a namletím oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa).

Hlavní účinnou složkou je flavonoid kurkumin. Podle ajurvédy působí jako mírně zahřívací, zklidňující a je ceněná pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Přikládá se jí také význam při podpoře kognitivních funkcí. Při užívání většího množství by měli být opatrní lidé s cukrovkou, žaludečními a jaterními potížemi a také těhotné ženy.

… ghí

Má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. Pokrmům dodává typickou oříškovou chuť a vůni. Obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Nemusí se uchovávat v chladnu a vydrží alespoň 12 měsíců. „Ghí na rozdíl od klasického másla neobsahuje laktózu (mléčný cukr), s jejímž trávením mají problém lidé s nedostatkem enzymu laktázy. Zároveň neobsahuje ani kasein, což je mléčná bílkovina, na kterou jsou také někteří lidé alergičtí,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka.

… pepř

Pochází z Indie. Jedná se o plod pepřovníku černého (Piper nigrum), tropické liány, který se sklízí nezralý. Zdrojem typické chuti a vůně je alkaloid piperin. Podle druhů zpracování rozlišujeme pepř černý, bílý a zelený. Pepř růžový nepochází z pepřovníku černého, ale ze stromu pepřovce obecného.

České Ghíčko
Ghí, neboli přepuštěné máslo, je skvělý nosič chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghíčko pro každého

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli nebo Ghí s vanilkou a skořicí. Úplnou novinkou je pak Kozí Ghí. Výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva. Na výběr máte i z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém.

Více na www.ceskeghicko.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*