Toato.cz

Nejlepší příloha? Ghí udělá delikatesu i z mrkve nebo cukety

Také máte pocit, že stále dokola střídáte stejné přílohy, a přemýšlíte, jak oběd nebo večeři obměnit? Zkuste zeleninu připravenou na ghí! Tato šetrná tepelná úprava ještě zvýrazní chuť jednotlivých druhů zeleniny, a díky přepuštěnému máslu získáte jemnou a vonící přílohu. Vyzkoušet můžete i ochucená ghí – třeba s chilli nebo kurkumou.

České ghíčko
Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Ghí má vysoký kouřový bod (250 °C), takže se na rozdíl od jiných tuků nepřepaluje. Proto se výborně hodí na pečení i smažení. Navíc krásně voní. Ať už se tedy rozhodnete zeleninu zapékat, grilovat nebo ji jen chcete osmahnout v hlubší pánvi, díky ghí máte vždy jistotu, že bude skvěle chutnat. Přepuštěné máslo totiž udělá delikatesu i z těch nejobyčejnějších druhů zeleniny, jako je mrkev nebo cuketa, protože dokáže zvýraznit jejich chuť a dodá jim neodolatelné aroma,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko, která svým nápadem vyrábět ghí ručně, podle původních receptur, vrací přepuštěné máslo tam, kam vždycky patřilo – do českých kuchyní.

„Naše babičky běžně používaly přepuštěné máslo při přípravě nejrůznějších jídel – od polévek po moučníky. Nejspíš tehdy ještě nevěděly, že je bohaté na vitamíny A, D, E a K, obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a kyselinu máselnou. Zkrátka jim chutnalo, bylo vždy po ruce, a navíc dlouho vydrželo, a to i bez skladování v chladu,“ doplňuje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Po éře umělých tuků se tedy nyní k této přirozené podobě másla zase vracíme. Je to určitě správná volba, jak potvrzuje i ajurvéda, pět tisíc let stará indická medicína, která považuje ghí pro jeho účinky dokonce za elixír života.

České Ghíčko BIO. Foto: www.ceskeghicko.cz

(Ne)obyčejná zeleninová příloha

Suroviny na dvě porce:

Postup:

Zeleninu omyjeme a osušíme. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Cuketu nebo lilek neloupeme, pouze odkrojíme tuhé části. Pak je nakrájíme na kolečka silná asi 3 mm. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Papriky podélně rozkrojíme a zbavíme semínek. Poté je rozkrájíme na širší proužky. Česnek oloupeme a rozkrájíme na drobné plátky.

V hlubší pánvi necháme rozpustit lžíci Ghí od Českého Ghíčka. Postupně přidáme zeleninu – nejprve necháme zesklovatět cibuli, pak na ni vložíme kolečka cuket, mrkve a kousky paprik. Zvolna restujeme za stálého promíchávání, celkem asi 12 min. Až na závěr přidáme nakrájený stroužek česneku (pokud bychom ho přidali hned na začátku, mohl by zhořknout). Vše zlehka promícháme a dochutíme solí a kořením.

Tip: Vyzkoušejte některou z variant již ochuceného ghí. Skvělou pikantní chuť dodá zelenině například Ghíčko s chilli nebo kurkumou! Více na www.ceskeghicko.cz

České Ghíčko je k dostání v v mnoha ochucených variantách. Foto: www.ceskeghicko.cz

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Více na www.ceskeghicko.cz

Exit mobile version