Toato.cz

Ghí vás zahřeje zevnitř a podpoří imunitu

České ghíčko

Přepuštěné máslo vydrží bez chlazení celý rok. Foto: www.ceskeghicko.cz

Podle ajurvédy, 5000 let staré indické medicíny, mají pokrmy připravené na ghí schopnost prohřát tělo a zbavit ho chladu, který nás oslabuje. Ghí je zároveň účinným prostředkem pro podporu imunity, což zvláště teď na podzim jistě oceníme.  

Ghí, neboli přepuštěné máslo, je skvělý nosič chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Ghí – čistý máselný tuk – vzniká dlouhým vařením másla při mírném příkonu, až sušina zkaramelizuje, což dodá výslednému tuku typickou oříškovou příchuť a zlatavou barvu. Ghí má dlouhou historii a používalo se už před tisíci lety nejen k jídlu, ale tvořilo i základ mastí určených k léčebným nebo rituálním účelům. Už tehdy si naši prapředci dobře uvědomovali, jaká kouzelná síla a pomoc pro zdraví se v ghí skrývá. My dnes víme, že obsahuje například vitamíny A, D, E a K a také množství omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, zraku a srdce a také pro dobrou imunitu,“ říká na úvod Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.

Chladničku nepotřebujete

V čase našich babiček a prababiček, kdy ještě chladničky nebyly běžnou součástí domácností (ty se začaly v českých domácnostech objevovat až v 50. letech minulého století), bylo přepouštění másla jedním z mála způsobů, jak ho uchovat, aby se nekazilo. Jednou z důležitých vlastností ghí je totiž schopnost vydržet bez chlazení a v nezměněné kvalitě minimálně rok! Proto ho můžeme uchovávat ve sklenici třeba ve spíži nebo v kuchyni anebo si ho vzít s sebou na cesty. Vždy tak budeme mít kdykoli a kdekoli postaráno o kvalitní tuk na vaření i na namazání na chleba.

Nepřepálí se, naopak pokrm zjemní

Nahradíte-li běžně používané tuky ghíčkem, zjistíte, že najednou chutnají lépe – výsledné pokrmy jsou jemnější, a navíc získají příjemnou oříškovou vůni. Ghí se hodí pro přípravu celé řady slaných i sladkých pokrmů a můžeme na něm i smažit nebo grilovat, a přitom mít jistotu, že se tuk nebude přepalovat. K dalším výjimečným vlastnostem ghí totiž patří vysoký kouřový bod 250 °C. Ten označuje teplotu, kdy se tuk začíná přepalovat a vzniká kouř. Jen pro srovnání – klasické máslo má kouřový bod 180 °C a olivový olej podle druhu 110-190 °C. Proto i řízky osmažené na ghí vám budou chutnat o mnoho víc než ty připravené třeba na oleji. Navíc budou mít krásně zlatavou barvu.

Ghí je ideální tuk na cesty – na vaření i do lékárničky (Foto: www.ceskeghicko.cz)

Vždy příjemná ořechová chuť i vůně

„Ghí je výborným nosičem koření, to znamená, že ještě podtrhne jeho chuť a vůni. Proto doporučuji vybrané koření nejprve zvolna obalit v hrnci na ghíčku, a až následně přidat další ingredience, například zeleninu. Mám osobně vyzkoušené, že to perfektně funguje jak u klasického českého koření, jako je kmín nebo majoránka, tak i u těch exotičtějších, jako jsou kurkuma nebo koriandr,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová. I z těchto důvodů se před časem rozhodla obohatit nabídku klasických ghí o gurmánskou řadu ochucených ghíček. A tak dnes můžete zkoušet například kombinaci ghí s česnekem a solí, nebo s kurkumou a pepřem, pikantní s chilli, anebo sladké s vanilkou a skořicí, což ještě víc usnadní přípravu slaných i sladkých jídel. Ghí s chilli využijete do guláše, ghí s česnekem a solí na topinky a ghí s kurkumou a pepřem potěší každého, kdo rád připravuje indickou kuchyni.

Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko. Foto: www.ceskeghicko.cz

Nemůžete máslo? Dejte si ghí!

K velkým výhodám ghí patří, že je dobře stravitelné a klidně si ho můžou dopřát i lidé s intolerancí laktózy a alergií na kasein. „Právě vysrážení kaseinu a laktózy je základním principem celého výrobního procesu ghí. Následným přefiltrováním zbyde z másla tekutý máselný tuk plný vitamínů a omega-3, přičemž ghí v bio kvalitě, které rovněž České ghíčko nabízí, dokonce obsahuje o 50 % více omega-3 mastných kyselin než klasické ghí.

„Energie z mastných kyselin obsažená v ghí pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč,“ dodává Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka.

Které ghí si vyberete?

České ghíčko vyrábí klasické Ghí, BIO Ghí, Kozí Ghí i různě ochucené varianty, například například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. V limitované edici můžete ochutnat i kozí Ghí a výborné jsou také Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová (Bio), kešu a kokos, mandle a káva a Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Novinkou jsou pak proteinové tyčinky Ghítela Bar, které můžou svačit i děti. K dostání jsou ve čtyřech příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu/kokos a mandle/káva. Více na www.ceskeghicko.cz

Exit mobile version