Toato.cz

Ghí – vítaná pomoc při intoleranci laktózy

K tomu, abychom mohli dobře trávit mléko a mléčné výrobky, potřebujeme enzym zvaný laktáza. Jeho nedostatek způsobuje trávicí obtíže, například bolesti břicha, nevolnost, nadýmání. Řešením je vybírat si mléčné výrobky s nízkým nebo nulovým obsahem laktózy. Právě takové je i ghí – přepuštěné máslo bez laktózy i kaseinu.

České Ghíčko různé druhy
Ghíčko můžete koupit v několika variantách a velikostech. Foto: www.ceskeghicko.cz

Možná patříte k lidem, kteří, ač mají sebevětší chuť na kakao, zmrzlinu nebo pečivo s máslem, raději si je odepřou, protože mají s potravinami obsahujícími mléko špatnou zkušenost. Krátce po jejich požití totiž pociťují nepříjemné trávicí potíže – nejčastěji bolesti břicha, nadýmání, nevolnost, křeče, průjem, někdy i zácpu. Tyto projevy signalizují, že nejspíš trpí intolerancí laktózy, tedy neschopností organismu strávit cukr obsažený v mléce.

Mléko nahraďte kefírem a máslo ghíčkem

„Štěpení laktózy (mléčného cukru) v tenkém střevě má na starosti enzym zvaný laktáza. Pokud máme tohoto enzymu nedostatek, či nám zcela chybí, organismus nám to dá najevo problémy s trávením. Zcela vyřadit mléčné výrobky z jídelníčku by byla určitě chyba, protože jsou cenným zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínů. Rozumnější je zaměřit se na ty, které mají nižší obsah laktózy, případně ji vůbec neobsahují, a jsou tedy mnohem lépe stravitelné. Patří sem například kysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, kefír, kysaná smetana, kde dochází kvašením k rozkladu laktózy. Nízký obsah mléčného cukru mají i některé sýry – například mozzarella, čedar nebo ementál. Také ghí, přepuštěné máslo, může lidem s intolerancí laktózy prokázat skvělou službu. Na rozdíl od klasického másla totiž neobsahuje laktózu, a dokonce ani kasein, což je mléčná bílkovina, na kterou jsou také někteří lidé alergičtí,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.

Ghí jako uznávaná superpotravina. Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghí jako uznávaná superpotravina

Právě vysrážení kaseinu a laktózy je základním principem celého výrobního procesu ghí. Následným přefiltrováním zbyde z másla jen tekutý máselný tuk. Ten má z pohledu lidské výživy velmi zajímavé vlastnosti.

Ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃ (běžné máslo má 170 °C), proto se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A můžete ho i jen tak namazat na chleba. V jakékoliv podobě výborně chutná a voní.

„Ghí obsahuje vitamíny A, D, E a K. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám ghíčko vydrží minimálně 12 měsíců,“ upozorňuje Andrea Dostálová.

Není divu, že ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. A darujete-li někomu ghí, myslíte na jeho zdraví.

Ghí od Českého ghíčka je čisté přepuštěné máslo zbavené mléčné bílkoviny a laktózy. Foto: www.ceskeghicko.cz

Které ghí si vyberete?

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli nebo Ghí s vanilkou a skořicí. Úplnou novinkou je pak Kozí Ghí. Výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva.

Na výběr máte i z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Na www.ceskeghicko.cz koupíte klasické Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč), BIO Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč a 1 000 ml za 555 Kč), ochucená ghíčka (220 ml za 155 Kč), Kozí Ghí (220 ml za 255 Kč) či Ghítely (230 ml za 199 Kč a 1 000 ml za 555 Kč).

Exit mobile version