Hedvábná krupicová kaše s ghíčkem aneb sladké „antidepresivum“, které vždycky funguje

Chcete si zlepšit náladu, zavzpomínat na dětství nebo prostě přemýšlíte, jaké jídlo uvařit, když už jste celý svůj repertoár vystřídali? Krupicová kaše je skvělý tip. Jen je třeba dodržet několik zásad, aby byla skutečně jemná, hladká, zkrátka hedvábná.

České ghíčko krupicová kaše
Jemná krupicová kaše s ghíčkem. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Málokteré jídlo v nás dokáže vyvolat tak silné vzpomínky na dětství jako krupicová kaše. Aby výsledek skutečně odpovídal tomu, co si pamatujeme z maminčiny nebo babiččiny kuchyně, je třeba dodržet při přípravě některá pravidla. Především je nutné dopřát krupičce čas, aby v mléce dobře nabobtnala, a nezůstala tvrdá. Osvědčilo se mi namočit si ji předem do poloviny odměřeného množství mléka – minimálně na půl hodiny, ale klidně tak může stát v lednici už od rána, i když ji plánuju až k večeři. Druhou zásadou je neodcházet od sporáku a míchat. To znamená, od okamžiku, kdy kaši začnete vařit, vydržte ji neúnavně míchat vařečkou, aby se neudělaly žmolky a hmota zůstala hladká. A pravidlo číslo tři – hned ve chvíli, kdy kaši odstavíte z plotny, do ní zamíchejte polévkovou lžíci ghíčka. Právě přepuštěné máslo totiž dodá krupicové kaši typickou jemnou chuť a přispěje k její hedvábné konzistenci,“ doporučuje Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko.

Recept: Jemná krupicová kaše s ghíčkem

Suroviny na 4 porce:

  • 1 l mléka
  • 8 polévkových lžic dětské krupičky
  • 1 pol. lžíce ghí od Českého ghíčka (+ trochu ghí na vymazání hrnce)
  • sůl

Na dochucení:

  • 4 lžíce cukru moučka
  • 4 lžíce strouhané hořké čokolády
  • 2 lžíce ghí od Českého ghíčka

Postup:

  1. Do nádoby si odměřte půl litru mléka a nasypte do něj 8 lžic dětské krupičky a přidejte špetku soli. Promíchejte a nechte minimálně 30 minut stát, aby krupička měla možnost nasát tekutinu a nabobtnat.
  2. Když je krupička připravená, nalijte zbylý půl litr mléka do mlékovaru, jehož stěny jste předtím vymazali ghíčkem (není to nutné, ale kaše se tak nebude přichytávat k hrnci a ten také půjde následně lépe vymýt). Přiveďte mléko k varu.
  3. Ve chvíli, kdy se mléko začíná vařit, opatrně vlijte krupičku rozmíchanou v mléce, a to za stálého míchání. Vařte minimálně 10 minut, klidně i déle, a přitom nepřestávejte kaši míchat.
  4. Sundejte kaši z plotýnky, hned do ní přidejte polévkovou lžíci ghíčka a celý obsah znovu důkladně promíchejte.
  5. Kaši rozdělte na talíře nebo do misek, posypte cukrem a nastrouhanou hořkou čokoládou a přelijte ghíčkem, které jste předtím rozpustili v hrnku na plotýnce.

Tip od Andrey Dostálové: Krupicovou kaši samozřejmě můžete posypat kakaem, ale nastrouhaná hořká čokoláda z ní udělá naprostou delikatesu!

České Ghíčko
Ghí od Českého ghíčka je čisté přepuštěné máslo zbavené mléčné bílkoviny a laktózy. Foto: www.ceskeghicko.cz

Co je ghíčko?

Ghí od Českého ghíčka je čisté přepuštěné máslo zbavené mléčné bílkoviny a laktózy, které se nepřepaluje, skvěle chutná, voní a má široké možnosti využití v teplé i studené kuchyni. Nemusí se skladovat v chladu a vydrží až 12 měsíců. Ajurvéda ho považuje za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení.

Ghíčko koupíte v balení 340 ml za 199 Kč nebo 760 ml za 355 Kč, k dispozici je také BIO varianta, kdy BIO ghíčko pochází od krav chovaných ve speciálním ekologickém režimu. BIO Ghíčko koupíte v balení 340 ml za 233 Kč nebo v balení 760 ml za 444 Kč na www.ceskeghicko.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*