V posledních letech zažívá jehněčí maso velký comeback do českých a moravských kuchyní. Na našich stolech ho rádi vidí i odborníci na zdravou výživu. Existuje spoustu receptů, jak si jehněčí maso připravit. Zkuste třeba zajímavý recept od valašského šéfkuchaře Tomáše Kunovského.
„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o „mladé“ maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály – například selen a železo,“ upozorňuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde jsou pokrmy z jehněčího masa ve stálé nabídce.
Jehněčí kýta na bylinkách s brambory batata harra
Suroviny (na 4 porce):
- 800 g jehněčí kýty
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 150 g celerové natě
- 6 pol. lžic olivového oleje
- 100 g másla
- 1 pol. lžíce uzené papriky
- 1 pol. lžíce fenyklových semínek
- 2 pol. lžíce medu
- 3 celé kousky skořice
- 1 lžička kajenské papriky
- 1 lžička drceného hřebíčku
- 30 g tymiánu
- 20 g soli
Na brambory batata harra:
- 600 g brambor
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky chilli
- 3 lžíce olivového oleje
- lístky koriandru
Postup:
- Jehněčí kýtu prošpikujeme celou skořicí a tymiánem a vmasírujeme směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenská paprika), které jsme předtím rozdrtili v hmoždíři.
- Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme. Totéž uděláme s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejeme a orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekanou zeleninu, celerovou nať a med.
- Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidáme maso a ještě zprudka asi 5 minut restujeme.
- Maso i se zeleninou přesuneme do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C.
- Před podáváním vyjmeme z masa skořici a tymián a nakrájíme ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové.
Příloha: Brambory batata harra
„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Postup:
Na másle orestujeme česnek a chilli. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Necháme v troubě upéct do měkka. Na závěr přidáme lístky koriandru a promícháme.
„Při podávání naservírujeme na talíř nejprve brambory batata harra, přiložíme pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijeme výpekem,“ radí Tomáš Kunovský.
Tip šéfkuchaře: „Kdo nemá rád specifickou chuť koriandrových lístků, může je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“
Pozvánka za gastro zážitky
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský pochází z Valašska a velmi dobře zná a rád vaří zdejší regionální kuchyni. Své zkušenosti ale sbíral i ve světě – například ve Skotsku, kde strávil 15 let a kde se specializoval hlavně na přípravu dezertů. V současné době je šéfkuchařem Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích, který je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející pětichodová menu snoubená s lahodnými víny, a pořádají zde také vyhlášené tematické gastronomické akce, jako je například Noc bílých lanýžů nebo Michelinské galavečeře při každoročním podzimním Karlovském gastrofestivalu. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží nebo beauty salon.
Více informací najdete na www.lanterna.cz