Přepuštěné kozí máslo patří k tomu nejlepšímu, co si můžeme při přípravě zdravých pokrmů dopřát. Je poměrně vzácné, a tak není divu, že bývá k dostání jen občas. I když není levné, určitě se vyplatí pořídit si ho do zásoby. Má totiž jedinečné vlastnosti i chuť a vydrží bez chlazení celý rok.
Ghí je přepuštěné máslo, které se běžně vyrábí z kravského mléka. Ale stejně tak se dá získat i z kozího mléka, jež je dobře známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví.
„Pití kozího mléka doporučoval již 400 let před naším letopočtem Hippokrates a pěsticí účinky kozího másla prý využívala i krásná královna Kleopatra. Skvělá pověst provází kozí mléko a produkty z něj vyrobené dodnes. Proto jsme už dlouho stáli o možnost nabízet kromě klasického ghí i ghí z kozího másla. Nyní se nám to povedlo. Kozí máslo odebíráme od Polabských mlékáren, ale je to opravdu vždy „limitovaná edice“, protože této suroviny je málo a nikdy nevíme, kdy ji zase seženeme. Zájem je velký, a to přesto, že kozí ghí je dražší než kravské. Ale kozí ghí je zkrátka kozí – ta jedinečná chuť je tam cítit,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, a to ručně, podle starých receptur.
Výhody kozího másla
Kozí mléko je nutričně cennější a lépe stravitelné než kravské mléko. Ve větším množství obsahuje důležité minerální látky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, selen, fluor…) i stopové prvky – především mangan, fosfor a selen. A například vitamínu A je v kozím mléce téměř o polovinu více než v kravském mléce. Důležité také je, že z kozího mléka se účinné látky velmi dobře vstřebávají a tělo je tak může snáze využít.
„Stejně jako klasické ghíčko také kozí ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. A protože neobsahuje bílkovinu (kasein) – ta se vysmaží při výrobě a ghí se pak přečistí přes dvojité filtry – mohou ho jíst už děti od šesti měsíců nebo lidé trpící celiakií. Zároveň lze ghí doporučit i lidem s intolerancí laktózy, protože ani tento mléčný cukr ghíčko neobsahuje,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.
Kozí ghí skvěle chutná a v kuchyni má rozmanité použití – můžete si na něm připravit vajíčka, podusit zeleninu, omastit jím těstoviny či brambory nebo si na něm „zdravěji“ osmažit kozí (či jiný) sýr. Kozí Ghí (220 ml) koupíte na www.ceskeghicko.cz za 255 Kč.
České ghíčko
Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.
Více na www.ceskeghicko.cz