Tradiční valašská kuchyně v moderním pojetí s důrazem na čerstvé regionální suroviny – to je lákadlo Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kam míří za gastronomickými zážitky čím dál více lidí. Recepty tady mají kuchaři, většinou místní rodáci, doslova „pod kůží“ a mnohdy čerpají z prověřených receptů z rodinných kuchařek. Nejtradičnější valašskou specialitou, která nechybí v nabídce Spa hotelu Lanterna, je kyselice – krémová polévka se zelím a uzeným masem. „Doporučuji vyzkoušet i její chuťově jemnější obdobu – krémovou kulajdu se zastřeným vejcem a čerstvým koprem. Mezi hosty je velmi oblíbená,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1 cibule
- 200 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- čerstvý kopr
- sterilované hříbky
- 4 vejce
- 100 g másla
- 250 ml smetany
- 750 ml vývaru nebo vody
- ocet
- sůl
- pepř
Postup:
- Oloupeme cibuli a očistíme kořenovou zeleninu. Cibuli i zeleninu nakrájíme nadrobno a orestujeme dozlatova na másle.
- Zalijeme vývarem, smetanou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. 3. Ve vroucí vodě s octem připravíme zastřená vejce (cca 4 minuty).
- Do talíře vložíme zastřená vejce, sterilované hříbky a vše zalijeme krémovou kulajdou. Ozdobíme čerstvým koprem.
Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě uprostřed beskydských lesů a špičkovým wellness službám ideálním útočištěm pro ty, kdo vyhledávají pohodovou relaxaci. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět s bohatou nabídkou exotických masáží od terapeutů z Thajska, Srí Lanky, Bali, Filipín a Indie. Hotel se zaměřuje na moderní valašskou gastronomii s využitím krajových receptur a regionálních produktů od místních farmářů. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená se špičkovými víny z moravských vinařství.
Více na www.lanterna.cz