„Ať už máte doma minimum surovin, hledáte, co upéct jednoduchého, anebo prostě nemáte na pečení dobrot čas – s těmito ořechovými sušenkami budete mít vždycky úspěch. Jsou lehounké, nepřeslazené a vydrží vám čerstvé a stejně chutné nejméně jeden měsíc! A tuto variantu můžete různě obměňovat, když budete kombinovat různé druhy ořechů – výborné jsou i vlašské ořechy, mandle či pistácie,“ doporučuje Sabina Kmecová z restaurace Nebespán v Kašperských Horách, která recept připravila.
Na cca 60 sušenek potřebujeme:
6 bílků
240 g cukru moučky
240 g hladké mouky
300 g celých lískových oříšků
Postup:
1. Vyšlehejte do tuha bílky, postupně přidávejte moučkový cukr, následně hladkou mouku a nakonec vmíchejte oříšky.
2. Směs vlijte do užší a delší formy na paštiku či biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem.
3. Pečte při teplotě 160 stupňů, dokud povrch nebude lehce růžový. Nechte vychladnout 24 hodin.
4. Po vychladnutí opatrně nakrájejte velmi ostrým nožem (nebo na kráječi) na 2 mm široké plátky, rozložte na plech na pečicí papír (nesmí se překrývat) a sušte v troubě při teplotě okolo 100-110 stupňů.
Tip Nebespánu: Dávejte pozor na připálení, nesmí zhnědnout. Vyndejte je, když začnou lehce křupat. Nechte zcela vychladnout, uložte nejlépe do plechové krabice na sušenky.
Nebespán v Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality z čerstvých regionálních surovin, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.
Více na www.nebespan.cz