„Tento pokrm je jednoduchý na přípravu a přitom má velice překvapivou, ale příjemnou chuť. Hodí se jako večeře do teplých dnů babího léta, stejně jako zajímavý předkrm či mezichod pro jakékoliv podzimní menu,“ říká François Thuille, francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán v Kašperských Horách, který pro vás tento recept připravil.
Potřebujeme:
- 2 kg jemně nastrouhané mrkve
- 4 šťavnaté pomeranče (nejlépe bio)
- 1 grapefruit
- 3 citrony
- 2,5 litru vody
- špetka soli
- římský kmín
- na ozdobu lístky čerstvé máty
Postup:
- Mrkev krátce uvaříme ve vodě spolu s nastrouhanou kůrou z omytých pomerančů, přidáme špetku soli a trochu římského kmínu podle chuti a necháme celé trochu vychladnout.
- Vymačkáme šťávu ze všech citrusů a přidáme ke zchladlé mrkvi (již nevaříme).
- Po částech vše rozmixujeme dohladka v mixéru. Případně můžeme ještě přidat do mixéru pár kostek ledu. Polévka by měla být studená. Ozdobíme lístky čerstvé máty a podáváme.
Tajný tip Françoise Thuille: V Nebespánu polévku zdobíme ještě vyšlehanou smetanou se zeleným čajem Matcha (500 ml smetany na šlehání smícháme s ½ lžičkou jemně mletého matcha tea a vyšleháme).
Nebespán v Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality z čerstvých regionálních surovin, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.
Více na www.nebespan.cz