„Mandlové máslové sušenky jsou velice jednoduché na přípravu, chutnají skvěle a vydrží stejně dobré až dva měsíce. Hodí se na vánoční stůl a hezky zabalené klidně i jako dárek,“ doporučuje Sabina Kmecová z restaurace Nebespán v Kašperských Horách, která recept připravila.
Suroviny:
Na 100 sušenek o průměru cca 5 cm (nebojte, vydrží křupavé celý měsíc!), potřebujeme:
580 g hladké mouky
620 g polohrubé mouky
350 g jemně mleté mandlové mouky (nejvýhodněji objednáte v potřebách pro cukráře a pekaře)
4 kapky mandlového aroma (mají ve všech větších obchodech)
600 g másla
350 g třtinového cukru
450 g cukru krupice
5 žloutků
5 ks celých vajec
1 lžička prášku na pečení
vanilka z 1 celého lusku
Postup:
- V robotu vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do hladké pěny.
- Poté postupně zapracovávejte měkké máslo (ne tekuté), mandlové aroma a mandlovou mouku.
- Smíchejte oba druhy mouky s práškem na pečení s vanilkou a postupně přidávejte ke směsi.
- Hotové těsto nechte přikryté odpočinout jednu hodinu v lednici, poté jej vyndejte a nechte odpočívat ještě 30 minut při pokojové teplotě.
- Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku cca 4-5 mm a vykrájejte kulaté sušenky.
- Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 6-7 minut při teplotě 190 stupňů.
- Nechte vychladnout cca 10 minut, poté sundejte z plechu a nechte úplně vychladnout.
Tip Nebespánu: Sušenky můžete uchovávat po dobu až 2 měsíců například v plechové krabici na sušenky, ale nedávejte je do lednice.
Nebespán v Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality z čerstvých regionálních surovin, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.
Více na www.nebespan.cz