Toato.cz

Nejlepší velikonoční beránek? Rady od profesionální valašské cukrářky

Velikonoční beránek po valašsku

Velikonoční beránek po valašsku. Foto: www.lanterna.cz

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích. Její beránek je skvělý, vydrží dlouho vláčný a navíc také krásně vypadá. To ostatně potvrzují i hosté hotelů resortu, pro které jich každoročně, spolu se svým týmem, peče na Velikonoce desítky…

Velikonoční beránek po valašsku. Foto: www.lanterna.cz

„Týden před svátky u nás vrcholí přípravy na pečení beránků. Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje svůj první tip Pavla Stoklasová. Hned ovšem také zdůrazňuje, že alfou a omegou úspěchu jsou kvalitní suroviny a také – perfektně vymazaná a vysypaná forma. Pavla Stoklasová používá keramickou formu, kterou vymazává Herou a vysypává hrubou moukou. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu, ale peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává pekařka a cukrářka v jednom a připomíná starou osvědčenou radu – nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý – jen tak se vám nepoláme.

3 osvědčené tipy Pavly Stoklasové

Nepodceňte výběr surovin. Foto: www.lanterna.cz

Recept na velikonočního beránka:

Suroviny pro přípravu těsta

Na vymazání a vysypání formy

Na polevu

Postup:

  1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu.
  2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.
  3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.
  4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.
  5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.
  6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.
  7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. „Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky,“ říká Pavla Stoklasová.
Pavla Stoklasová je vyučená cukrářka. Foto: www.lanterna.cz

Pavla Stoklasová (28 let) je vyučená cukrářka, rodačka z Velkých Karlovic, pracuje jako cukrářka a pekařka valašských frgálů v Resortu Valachy Velké Karlovice. Pečení a smysl pro všechno sladké prý má už od dětství a předávalo se u nich v rodině z generace na generaci. „U nás doma se peklo odjakživa, dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně, byl cukrář. Frgály jsem se naučila od své babičky a pravidelně péct jsem je začala v patnácti letech.“

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů uprostřed krásné přírody Chráněné krajinné oblasti Beskydy, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní při kurzu pečení pod vedením Pavly a jejích kolegyň. Letošní novinkou budou i kurzy výroby čokoládových pralinek – přesně takových, jaké dostávají jako dárek při příjezdu na dovolenou hosté Spa hotelu Lanterna. Více na www.lanterna.cz

Zdroj informací: Resort Valachy Velké Karlovice

Exit mobile version