Vánoce jsou za chvíli tady a co by to bylo za svátky, bez vůně čerstvě upečeného cukroví? “Dnes už se však více než o kulinářskou tradici, jedná o umění spojit lásku, trpělivost a kreativitu v jednom,” říká cukrářka Martina Kynstlerová, kterou můžete znát ze známého kulinářského televizního pořadu Peče celá země. Dnes vede kurzy pečení ve zlínské Škole vaření Bistrotéky Valachy a pro vás připravila recept na svá oblíbená Pistáciová kolečka.
Pistáciová kolečka s pomeranči jsou jedním z cukroví, které se nejen naučíte péct, ale také si je odnesete s sebou domů v krabičce plné sladkých dobrot z kurzu Pečení vánočního cukroví, který se koná 24. a 25. listopadu a 2. a 15. prosince ve zlínské Škole vaření Bistrotéky Valachy. Pod taktovkou slavné cukrářky Martiny Kynstlerové se naučíte, jak upéct tradiční vánoční cukroví a zároveň experimentovat s novými recepty a nápady, které potěší vaši rodinu, přátele, ale především vás. Více informací najdete na www.bistrovalachy.cz
Pistáciová kolečka s pomerančem Martiny Kynstlerové:
Potřebujeme: 180 g loupaných pistácií, 120 g másla, 110 g třtinového cukru, 1 vejce, 190 g hladké mouky, 50 g kandované kůry z pomeranče, 1 balení sušené pomerančové kůry, 30 g pistáciové pasty, 1 g soli, 200 g hořké čokolády, 30 g kakaového másla v peckách a několik pistácií na ozdobení.
Postup:
- Pistácie namočíme na hodinu do vlažné vody.
- Máslo, cukr, sůl a vejce vyšleháme do světlé barvy. Následně přidáme prosátou mouku, obě pomerančové kůry, pistáciovou pastu a pistácie. Směs zamícháme stěrkou a rozdělíme ji na dvě dávky. Za pomocí potravinářské folie vytvarujeme dva válečky, které uložíme na chvíli do mrazu (budou se lépe krájet).
- Těsto nakrájíme na malá kolečka, poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je při 170 °C do mírně zlaté barvy.
Tip Martiny Kynstlerové ze zlínské Školy vaření: Vychladlá kolečka máčíme do půlky v rozpuštěné hořké čokoládě s kakaovým máslem a posypeme je sekanými pistáciemi.
Zlínskou Školu vaření najdete v Bistrotéce Valachy, která sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu i stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou a kavárnu. Více na www.bistrovalachy.cz