Toato.cz

Netradiční (nejen vánoční) cukroví: Pistáciová kolečka

Netradiční (nejen vánoční) cukroví: Pistáciová kolečka (Foto: Martina Kynstlerová, www.bistrovalachy.cz)

Vánoce jsou za chvíli tady a co by to bylo za svátky, bez vůně čerstvě upečeného cukroví? “Dnes už se však více než o kulinářskou tradici, jedná o umění spojit lásku, trpělivost a kreativitu v jednom,” říká cukrářka Martina Kynstlerová, kterou můžete znát ze známého kulinářského televizního pořadu Peče celá země. Dnes vede kurzy pečení ve zlínské Škole vaření Bistrotéky Valachy a pro vás připravila recept na svá oblíbená Pistáciová kolečka.

Netradiční (nejen vánoční) cukroví: Pistáciová kolečka (Foto: Martina Kynstlerová, www.bistrovalachy.cz)

Pistáciová kolečka s pomeranči jsou jedním z cukroví, které se nejen naučíte péct, ale také si je odnesete s sebou domů v krabičce plné sladkých dobrot z kurzu Pečení vánočního cukroví, který se koná 24. a 25. listopadu a 2. a 15. prosince ve zlínské Škole vaření Bistrotéky Valachy. Pod taktovkou slavné cukrářky Martiny Kynstlerové se naučíte, jak upéct tradiční vánoční cukroví a zároveň experimentovat s novými recepty a nápady, které potěší vaši rodinu, přátele, ale především vás. Více informací najdete na www.bistrovalachy.cz

Pistáciová kolečka s pomerančem Martiny Kynstlerové:

Potřebujeme: 180 g loupaných pistácií, 120 g másla, 110 g třtinového cukru, 1 vejce, 190 g hladké mouky, 50 g kandované kůry z pomeranče, 1 balení sušené pomerančové kůry, 30 g pistáciové pasty, 1 g soli, 200 g hořké čokolády, 30 g kakaového másla v peckách a několik pistácií na ozdobení.

Postup:

  1. Pistácie namočíme na hodinu do vlažné vody.
  2. Máslo, cukr, sůl a vejce vyšleháme do světlé barvy. Následně přidáme prosátou mouku, obě pomerančové kůry, pistáciovou pastu a pistácie. Směs zamícháme stěrkou a rozdělíme ji na dvě dávky. Za pomocí potravinářské folie vytvarujeme dva válečky, které uložíme na chvíli do mrazu (budou se lépe krájet).
  3. Těsto nakrájíme na malá kolečka, poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je při 170 °C do mírně zlaté barvy.

Tip Martiny Kynstlerové ze zlínské Školy vaření: Vychladlá kolečka máčíme do půlky v rozpuštěné hořké čokoládě s kakaovým máslem a posypeme je sekanými pistáciemi.

Zlínskou Školu vaření najdete v Bistrotéce Valachy, která sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu i stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou a kavárnu. Více na www.bistrovalachy.cz

Exit mobile version