Vzácné bílé lanýže a k tomu sklenička skvělého italského vína. Kvůli takovému gurmánskému zážitku nemusíte cestovat až do italského Piemontu, pod jehož půdou se lanýže skrývají. Mimo jiné jde také o vyhlášenou vinařskou oblast, kde se rodí delikátní odrůdy Barolo, Barbaresco, Barbera nebo Moscato d´Asti. A právě sem se každoročně vydávají kuchaři zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, aby vám pak 16. listopadu na vyhlášené Noci bílých lanýžů naservírovali jednu z nejdražších surovin světa snoubenou s vynikajícími italskými víny.
„Vzácný druh houby, která tvarem připomíná nevzhledný brambor, ale ani její vůně není pro mnohé lidi právě libá. Přesto je chuťově velmi zajímavá, gurmány nesmírně vyhledávaná a poměrně drahá. Po šafránu je to druhá nejdražší kuchařská surovina na světě,“ říká Pavol Pikulák, šéfkuchař Spa hotelu Vyhlídka ve Velkých Karlovicích.
Nejvzácnější a nejchutnější bílý lanýž se vyskytuje jen na pár místech na světě a nedá se vypěstovat „uměle“. Roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičená prasata nebo také psi. Lanýže se dělí na 3 základní typy – černý letní, černý zimní a bílý.
„Na trhu mají zvláště bílé lanýže velkou cenu, v posledních letech se pohybovala kolem 100 až 130 tisíc korun za kilogram. Nejvíce ceněné a nejchutnější jsou v oblasti Piemontu, která se rozkládá na úpatí Alp a je zároveň vyhlášenou vinařskou oblastí. Právě tady jsou podle znalců lanýže nejchutnější, a proto je tady nakupujeme i my,“ dodává Pavol Pikulák.
Luxus s vůní zeminy
Aromatičtější bílé lanýže svou vůní připomínají čerstvou zeminu. Podle šéfkuchaře je tak silná, že když si je přinesete domů, vůně doslova prostoupí celou místnost. „Lanýže se používají do pokrmů v malém množství, bílé lanýže se jen lehce přistrouhají na pokrm, například těstoviny, kterým tak dodají lehce nahořklou chuť. Mnohdy vás napoprvé neohromí, postupně ale objevíte jejich chuťové detaily, a pak už na lanýže nedáte dopustit. Pro nás je výzva, nabídnout hostům tak neobvyklý zážitek. Černé lanýže ve vybraných restauracích v České republice ochutnáte, do bílých lanýžů se ale vzhledem k ceně suroviny pouští jen málokdo. My v rámci tradiční Noci bílých lanýžů hostům nabízíme kompletní „italský“ zážitek, tedy nejen bílé lanýže, ale i pokrmy z dalších tradičních italských pochutin – od telecího maso až po piemontské lískové oříšky či čokoládu – a nezapomínáme na víno. I proto je o tuto akci každoročně větší a větší zájem,“ podotýká Pavlo Pikulák.
Jedinečný degustační večer plný vybraných chutí a neodolatelných vůní připravila na 16. listopadu zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna a vy se tak můžete těšit na šestichodové menu snoubené s lahodnými italskými víny i na trochu gurmánského překvapení…
Tip: Pro dokonalý zážitek z tohoto večera mají hosté v ceně také ubytování na noc ze 16. na sváteční den 17. listopadu ve Spa hotelu Lanterna a gurmánský zážitek mohou ještě umocnit neomezenou relaxací v krásně vybaveném hotelovém spa, neomezeném vstupu do Wellness Horal s vyhlášeným saunovým světem a masážemi ze všech koutů světa i s krásným výhledem do přírody.
Dovolená plná klidu a hýčkání
Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je ideálním místem pro útěk od civilizace. Schovaný na Valašsku v nedotčené přírodě Beskyd. Díky moderní krajové gastronomii láká také gurmány do své zážitkové restaurace Vyhlídka, pro niž šéfkuchař Pavol Pikulák vymýšlí šestichodová menu snoubená s víny z předních moravských vinařství. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět, saunové rituály a exotické masáže, zdarma máte vstup do blízkého relaxačního centra Wellness Horal s třemi termálními bazény, fitness a saunovým světem. Ubytovat se můžete i v pokojích s vanou s panoramatickými výhledy do údolí. Některé pokoje mají vířivku a krb, u nichž skvěle chutná láhev dobrého vína. Nebo také snídaně, když budete chtít. Více na www.valachy.cz