Tiše plující parník na potemnělé hladině jezera, vrcholy okolních hor ztrácející se v oblacích a v dálce světla přístavních městeček. Advent na jezeře Wolfgangsee v rakouské Solné komoře letos začíná 18. listopadu, končí 18. prosince a má atmosféru, kterou nikde jinde nezažijete.
Z Česka se sem autem dostanete během pár hodin a vánoční atmosféra trojice malých městeček Strobl, St. Gilgen a St. Wolfgang vás přímo pohltí. Každé z této trojice má svůj motiv: Strobl šestimetrovou vánoční hvězdu, St. Wolfgang má na hladině jezera obří devatenáctimetrovou vánoční laternu a St. Gilgen na severním okraji jezera zdobí devět metrů vysoká adventní svíce.
Domy všech jsou kouzelně vyzdobeny, v každé uličce je na co se dívat . A všechno se dá stihnout za jediný den, parníky jezdí v pravidelných půlhodinových intervalech od osmé hodiny ranní až do osmi večer, kdy už se jezero ponoří hluboko do tmy. Přitom tu panuje zvláštní, sváteční ticho a rozjímavý adventní klid.
Advent jako tenkrát
V každém z městeček jsou také tradiční vánoční trhy se spoustou nejrůznějších drobností. Můžete si ale být jisti, že nekupujete žádný šunt. „Máme přesně dáno, co se tu smí prodávat, kontrolujeme nejen kvalitu a původ výrobků, ale hlídáme si také, aby tu byla výrazná většina stánků s řemeslnými výrobky a ne s občerstvením nebo svařáky a punčem,“ říká majitelka legendárního hotelu U bílého koníčka Gudrun Peter.
Děti jistě uvítají výlet parní lokomotivou, která vás vyveze na horu Schafberg. I tam, ve výšce 1 364 metrů nad mořem čekají vyzdobené adventní stánky, kde lze ochutnat místní speciality a kochat se výhledem na jezero.
Když se setmí
Každou středu během adventu se ve Svatém Wolfgangu odpoledne zhasne elektrické osvětlení. Tradiční procházku za svitu svíček s ochutnávkami na stancích zvanou Když se ve vsi setmí nevynechají ani místní. Každou středu se také koná plavba lodí s lucernami ze Svatého Wolfganga kolem obří lucerny Světla míru s hudbou a příběhy na palubě.
Atmosféru kouzelného městečka St. Wolfgang dodnes neodmyslitelně dotváří hotel na břehu jezera Im Weissen Rössl. „U bílého koníčka na Wolfgangsee, tam je štěstí přede dveřmi“ – tak se vryla do paměti slova jedné z písní stejnojmenné operety, která hotelu zajistila světovou proslulost. Nejprve to byl hostinec, který vznikl v roce 1878 sloučením dvou domů. V roce 1912 jej koupil Johann Paul Peter a stal se zakladatelem rodinného podniku, který dnes řídí již pátá generace.
Od roku 1982 je hotel v provozu celoročně. Dnes představuje hotel komplex devíti objektů na břehu jezera, které jsou navzájem propojeny. Každý má své vlastní kouzlo a svůj charakter. Nedaleko od hlavní budovy hotelu, na pobřežní promenádě, se nachází apartmánový dům Residenz am See a na jižním svahu Residenz Belvedere s rodinnými apartmány v různých velikostech. Apartmány ocení především rodiny s dětmi. K dispozici jei vybavené dětské hřiště a přímý přístup do jezera. Hosté ubytovaní v obou apartmánových domech mohou samozřejmě bezplatně využívat celého wellness areálu.
Legenda se nově definuje
Deset let potřebovala rodina k tomu, aby koncem sedmdesátých let přeměnila výletní hostinec na luxusní prázdninový čtyřhvězdičkový hotel. Poté vybudovala grandiózní lázeňský areál na jezeře „SPA im See“ na třech podlažích, skutečný vodní ráj s velkým areálem saun, parních lázní a vším, co k tomu patří. „Chceme zachovat kus starého dobrého Rakouska, ale chceme se rovněž prezentovat moderně a současně,“ vysvětluje Gudrun Peter filozofii hotelu. „Například prostřednictvím kulturních akcí a wellness. Tradice a moderna u nás není v protikladu.“
Adventní koupání
Jezerní koupaliště na břehu jezera je celoročně vyhřívané na 30°C a je k němu pohodlný přístup z lázeňského areálu. Zdrojem energie je stejně jako u koupaliště výměník tepla, čerpající vodu z jezera. Voda z Wolfgangsee má kvalitu pitné vody. Plovoucí vířivku „Rössl-Pool“ ocení především wellnessoví požitkáři. Co je romantičtější, než se povalovat v bublající, příjemně teplé vodě (37°C), obklopen malebnou horskou kulisou Solné komory?
Požitky u stolu i ve sklepě
Lukulské hody jistí dvě restaurace – obě s nádherným výhledem na jezero. Skvělé ryby se podávají v jezerní restauraci Seerestaurant. Šéfkuchař Hermann Poll, jehož kuchařské umění bylo oceněno „rakouskými michelinskými hvězdami“ – třemi čepicemi podle Gaut Millau a 15 body, kouzlí neuvěřitelné kreace. Inspiruje se především tradiční rakouskou kuchyni, ovšem v moderním pojetí.
Na své si tu přijdou i milovníci vína. Přímo naproti hotelu se nacházejí v masívu lasturnatého vápence hluboké štoly, kam se dříve tahaly ledové bloky k chlazení potravin a nápojů. Dnes jsou tyto bývalé štoly vinným sklepem. Ve skalním sklepě je uloženo více než 500 různých druhů vín z Rakouska, které tu mohou při konstantní teplotě dozrávat.
Přímo naproti hotelu se nacházejí v masívu lasturnatého vápence hluboké štoly, kam se dříve tahaly ledové bloky k chlazení potravin a nápojů. Dnes jsou tyto bývalé štoly vinným sklepem a oblíbeným dostaveníčkem milovníků vína. Ve skalním sklepě je uloženo více než 500 různých druhů vín z Rakouska, které tu mohou při konstantní teplotě dozrávat.