Zlínská Bistrotéka Valachy pořádá pod dohledem mistrů ve svém oboru kurzy pro všechny nadšené kuchaře a pekaře ve své Škole vaření! Můžete se naučit péct chleba, připravovat moderní odpalované těsto, poznat kouzlo pěti druhů mas, nahlédnout pod pokličku vietnamské, thajské či italské kuchyně, nebo se naučit triky světoznámého šéfkuchaře Jamieho Olivera. A co si dopřát dámskou kuchařskou jízdu?
„K největším hitům bude bezesporu patřit kurz Vietnamská kuchyně. Lidé mají exotickou gastronomii rádi, kurzy thajské kuchyně u nás bývají tradičně vyprodané a měli jsme řadu dotazů právě na Vietnam. Dlouho jsme pátrali po vhodném lektorovi a máme radost, že jsme ho nakonec našli, a to osobu z nejpovolanějších. Kurzy povede vietnamský kuchař May Tran Hau provozující oblíbené Bistro Večerka v Brně, které je zařazeno i v Gastromapě Lukáše Hejlíka,“ říká manažerka Bistrotéky Valachy Simona Stavjaňová s tím, že Škola vaření nabídne i tradiční oblíbené témata, například Italskou kuchyni s šéfkuchařem Tomášem Černým z restaurace Dejvická 34, čerstvě oceněné jako Bib Gourmand v Michelinově průvodci, nebo Kurz pečení kvasového chleba s Lenkou Molkovou z Bistrotéky Valachy.
Tady je přehled, na jaké kurzy se můžete v nejbližší době vydat:
VAŘENÍ PODLE JAMIEHO OLIVERA (8. 6. 2022)
Na kurzu s recepty populárního Jamieho Olivera si pod vedením zkušeného lektora Přemka Kose vyzkoušíte přípravu parfaitu z kachních jater, pečené kuře v těstě, hovězí bolognese nebo domácí vaječné těstoviny. Vše bude zakončeno čokoládovým brownies se zmrzlinou.
THAJSKÁ KUCHYNĚ I (12. 6. 2022)
Holdujete asijské kuchyni snoubící v sobě sladkokyselé chutě s nádechem chilli? Naučte se přípravě tradičních thajských pokrmů pod vedením zkušeného šéfkuchaře Antonína Bradáče.
MODERNÍ ODPALOVANÉ TĚSTO (14. 6. 2022)
Fúze české a francouzské cukrařiny ve třech různých zákuscích z odpalovaného těsta. Pod vedením cukrářky Lucie Cimburkové se naučíte, jak se těsto správně připravuje, jak si udělat božský slaný karamel a vyzkoušíte si několik receptů na složitější i úplně jednoduché krémy, které s odpalovaným těstem skvěle fungují.
VIETNAMSKÁ KUCHYNĚ (15. 6. 2022)
Vietnamská kuchyně je novinkou ve škole Vaření Bistrotéky Valachy. Šéfkuchař May Tran Hau vás naučí, jak připravit čerstvé letní závitky s trhanou kachnou nebo Karamelizovaná kuřecí stehna na limetkových listech.
KURZ PEČENÍ KVASOVÉHO CHLEBA (19. 6. 2022)
Na kurzu pod vedením lektorky Lenky Molkové, která je vedoucí obchodu Bistrotéky Valachy a spoluautorkou receptury zdejšího vyhlášeného kvasového chleba, se dozvíte, jak upéct kvasový chléb v domácí troubě. Naučíte se postup přípravy základního kvasového pšenično-žitného chleba ve všech jeho fázích a domů si odnesete i kvásek a mouku, abyste mohli hned pokračovat v pekařských pokusech.
LETNÍ GRILOVÁNÍ (21. 6. 2022)
Pod vedením zkušeného lektora Přemysla Kose proběhne příprava několika specialit na grilu, na kterých si návštěvníci v průběhu kurzu také pochutnají.
ITALSKÁ KUCHYNĚ (26. 6. 2022)
Na tomto kurzu lektora Tomáše Černého, čerstvého držitele Bib Gourmand v Michelinově průvodci, se naučíte výrobě vlastní pasty, objevíte kouzlo přípravy al dente, naučíte se několik druhů omáček a zjistíte, s jakým druhem těstovin je kombinovat. Tomáš léta vedl pražskou La Finestru, která se specializuje právě na Itálii, takže se můžete těšit na spoustu tipů a vychytávek.
VELKÁ DÁMSKÁ JÍZDA (24., 25. 7. 2022)
Po úspěchu Velké pánské jízdy si šéfkuchař Tomáš Černý připravil speciální menu i pro dámy. Hovězí carpaccio, Risotto s mořskými plody nebo Telecí ragú na paprice, to vše završené dezertem v podání Mousse z hořké čokolády s hnědým rumem, malinami a mandlovou drobenkou.
KOUZLO 5 DRUHŮ MASA (15. 8. 2022)
Lektor Tomáš Černý dorazí se svým kurzem Kouzlo 5 druhů masa! Tento kurz byl speciálně navržen pro všechny milovníky masa, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny v kuchyni.
Bistrotéka Valachy ve Zlíně je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu, a stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou poctivého kvasového chleba a dalšího pečiva, kavárnu, ve které si vychutnáte vynikající kávu a dezerty z vlastní cukrárny, kornuterii s pekařským pultem a s teplým i studeným občerstvením s sebou do kornoutu či misky. Na oběd, večeři i drink se můžete zastavit v Baru 1931. Program Školy vaření a veškeré detaily najdete na www.bistrovalachy.cz/skola-vareni/