Ať už dáváte přednost kaši z obilnin, rýže nebo krupičky, právě tenhle pokrm je ideální pro chladnější období roku. A nemusí být jen zahřívacím snídaňovým tipem na začátek dne. Dobře ochucená a hezky nazdobená kaše může posloužit jako jednoduchá, levná, a přitom výborná večeře pro celou rodinu.
„Kaše jsou úžasně variabilní pokrm, který je navíc během pár minut hotový. Navíc dnes existuje tolik variant, z čeho a jak kaši připravit, že výsledný pokrm nikdy nenudí. Ať už tvoří základ kaše ovesné vločky, rýže, krupička, jáhly nebo pohanka, důležité je, jak a čím ji dochutíme a ozdobíme, aby byla výživná, skvěle chutnala a samozřejmě lákavě vypadala. Pro lepší stravitelnost je určitě vhodné přidat trochu zahřátého ghí, které žaludek dobře stráví a mohou si ho dovolit i ti, kdo běžné máslo nemůžou,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.
Krupičná, nebo ovesná? Důležité je, čím ji dochutíte
Hlavně v rodinách s malými dětmi se často vaří klasická krupicová kaše. „V naší rodině patří k nejoblíbenějším, a tak s ní občas rodinu překvapím a připravím ji k večeři. Místo kakaa na ni nastrouhám čokoládu a pak polévám ghíčkem se skořicí a vanilkou. Je to úžasná dobrota,“ dává svůj osvědčený tip Andrea Zpěváková Dostálová.
Mezi nejčastěji podávané snídaňové kaše pak patří ty z ovesných vloček. „Ovesnou kaši si můžete připravit nejen na snídani, ale poslouží i jako chutná školní svačina. Když ji dáte vychladlou dětem do krabičky a ozdobíte lískooříškovou Ghítelou a ovocem, věřte, že se budou olizovat až za ušima,“ vzkazuje Andrea Zpěváková Dostálová, které kdysi ghí tak učarovalo, že se jej rozhodla začít vyrábět ve velkém. Dnes se z provozovny Českého ghíčka ve Vysokém Mýtě distribuuje 6 tun ghí měsíčně, a to nejen do českých domácností a obchodů, ale i do zahraničí. Na ghíčku si tak pochutnávají třeba ve Španělsku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku, ale i v Saudské Arábii.
Lahodná ovesná kaše s Ghítelou a čerstvým ovocem
Suroviny na 2 porce:
1 hrnek ovesných vloček
2,5 hrnku mléka nebo vody
Sůl
Ghítela podle chuti (lískooříšková, BIO arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva)
1 banán
Čerstvé borůvky (maliny, jahody…)
Postup:
- Ovesné vločky vsypeme do kastrůlku a zalijeme mlékem či vodou, případně půl na půl.
- Přidáme špetku soli, promícháme a na mírném plamenu za stálého míchání asi 3 minuty povaříme. Pak necháme uvařenou kaši ještě 2 minuty dojít pod pokličkou.
- Kaši rozdělíme do misek a doplníme několika lžičkami Ghítely podle chuti.
- Banán nakrájíme na kolečka a rozdělíme do misek.
- Na závěr ještě ozdobíme borůvkami.
Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka: Přípravu ovesné kaše si ještě usnadníme a urychlíme, když si ovesné vločky namočíme do mléka či vody už navečer. Ráno pak jen asi jednu minutu ohřejeme a kaše je hotová.
Zdravá sladká pochoutka
Ghítely jsou zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová (Bio), kešu a kokos, mandle a káva a Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Novinkou jsou pak proteinové tyčinky Ghítela Bar, které můžou svačit i děti. K dostání jsou ve čtyřech příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu/kokos a mandle/káva. Více na www.ceskeghicko.cz.