Toato.cz

Ovesná kaše po ránu zahřeje a dodá energii

Ať už dáváte přednost kaši z obilnin, rýže nebo krupičky, právě tenhle pokrm je ideální pro chladnější období roku. A nemusí být jen zahřívacím snídaňovým tipem na začátek dne. Dobře ochucená a hezky nazdobená kaše může posloužit jako jednoduchá, levná, a přitom výborná večeře pro celou rodinu. 

Ovesná kaše po ránu zahřeje a dodá energii (Foto: www.ceskeghicko.cz)

„Kaše jsou úžasně variabilní pokrm, který je navíc během pár minut hotový. Navíc dnes existuje tolik variant, z čeho a jak kaši připravit, že výsledný pokrm nikdy nenudí. Ať už tvoří základ kaše ovesné vločky, rýže, krupička, jáhly nebo pohanka, důležité je, jak a čím ji dochutíme a ozdobíme, aby byla výživná, skvěle chutnala a samozřejmě lákavě vypadala. Pro lepší stravitelnost je určitě vhodné přidat trochu zahřátého ghí, které žaludek dobře stráví a mohou si ho dovolit i ti, kdo běžné máslo nemůžou,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.

Krupičná, nebo ovesná? Důležité je, čím ji dochutíte

Hlavně v rodinách s malými dětmi se často vaří klasická krupicová kaše. „V naší rodině patří k nejoblíbenějším, a tak s ní občas rodinu překvapím a připravím ji k večeři. Místo kakaa na ni nastrouhám čokoládu a pak polévám ghíčkem se skořicí a vanilkou. Je to úžasná dobrota,“ dává svůj osvědčený tip Andrea Zpěváková Dostálová.

Mezi nejčastěji podávané snídaňové kaše pak patří ty z ovesných vloček. „Ovesnou kaši si můžete připravit nejen na snídani, ale poslouží i jako chutná školní svačina. Když ji dáte vychladlou dětem do krabičky a ozdobíte lískooříškovou Ghítelou a ovocem, věřte, že se budou olizovat až za ušima,“ vzkazuje Andrea Zpěváková Dostálová, které kdysi ghí tak učarovalo, že se jej rozhodla začít vyrábět ve velkém. Dnes se z provozovny Českého ghíčka ve Vysokém Mýtě distribuuje 6 tun ghí měsíčně, a to nejen do českých domácností a obchodů, ale i do zahraničí. Na ghíčku si tak pochutnávají třeba ve Španělsku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku, ale i v Saudské Arábii.

Ghítela (Foto: www.ceskeghicko.cz)

Lahodná ovesná kaše s Ghítelou a čerstvým ovocem

Suroviny na 2 porce:

1 hrnek ovesných vloček

2,5 hrnku mléka nebo vody

Sůl

Ghítela podle chuti (lískooříšková, BIO arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva)

1 banán

Čerstvé borůvky (maliny, jahody…)

Postup:

  1. Ovesné vločky vsypeme do kastrůlku a zalijeme mlékem či vodou, případně půl na půl.
  2. Přidáme špetku soli, promícháme a na mírném plamenu za stálého míchání asi 3 minuty povaříme. Pak necháme uvařenou kaši ještě 2 minuty dojít pod pokličkou.
  3. Kaši rozdělíme do misek a doplníme několika lžičkami Ghítely podle chuti.
  4. Banán nakrájíme na kolečka a rozdělíme do misek.
  5. Na závěr ještě ozdobíme borůvkami.
Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko. Foto: www.ceskeghicko.cz

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka: Přípravu ovesné kaše si ještě usnadníme a urychlíme, když si ovesné vločky namočíme do mléka či vody už navečer. Ráno pak jen asi jednu minutu ohřejeme a kaše je hotová.

Zdravá sladká pochoutka

Ghítely jsou zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová (Bio), kešu a kokos, mandle a káva a Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Novinkou jsou pak proteinové tyčinky Ghítela Bar, které můžou svačit i děti. K dostání jsou ve čtyřech příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu/kokos a mandle/káva. Více na www.ceskeghicko.cz.

Exit mobile version