Obilné kaše se skvěle hodí pro start do nového dne, a to nejen v případě, kdy jste se rozhodli pro jarní detoxikační kúru. Chuť nebude fádní, pokud pokrm zajímavě dochutíte. Novinkou je třeba jemně kořeněné ghí se skořicí a vanilkou. Stačí přidat lžičku do kaše – a máte postaráno o vydatné, chutné a zdravé jídlo.
Připravit si ke snídani nebo svačině ovesnou kaši s ovocem, je skvělý nápad. O trochu potřebného zdravého tuku a dochucení se pak postará lžička ghí se skořicí a vanilkou. „Skořici a vanilku náš organismus rozhodně ocení, zvláště ve spojení se správnými tuky, mezi něž přepuštěné máslo rozhodně patří. Tuk je navíc výborným nosičem chuti koření. O skořici je známé, že podporuje trávení, celkově osvěžuje, a hlavně dodá pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Příjemné aroma má i vanilka, která je i známým afrodiziakem. Ve spojení těchto dvou koření s ghí tak vzniká dokonalá kombinace chutí a vůní, která navíc prospívá zdraví,“ popisuje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko důvody, proč se rozhodli uvést na trh novinku Ghí se skořicí a vanilkou.
Výborné vlastnosti přepuštěného másla (ghí) znaly ostatně už naše babičky. Na pár let ho sice nahradily margaríny, ale dnes se zase vracíme k tomu, co před lety fungovalo. „Ghí je zdravější než běžné tuky, nemusí se chladit a vydrží minimálně dvanáct měsíců. Při pečení jím lze nahradit všechny margaríny a máslo a dobře se hodí i pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Ghí se skořicí a vanilkou využijete i při přípravě palačinek nebo lívanců. Navíc krásně voní, jako čerstvě upečený štrúdl,“ dodává Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Ovesná kaše se skořicovo-vanilkovým ghí
Suroviny na 2 porce:
- 1 hrnek ovesných vloček
- ½ hrnku směsi ořechů
- ½ hrnku mléka
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka
- voda na zalití vloček a ořechů
- ovoce na ozdobení
Postup:
- Ovesné vločky večer zalijeme vodou, aby byly ponořené, a necháme je přes noc namočené.
- V další misce namočíme nasekané ořechy (vlašské, lískové, mandle…).
- Ráno vodu z ořechů slijeme, ořechy přidáme k vločkám a vše zahříváme společně s trochou mléka (může být kravské i rostlinné) na mírném ohni a za stálého míchání asi 5 minut.
- Na závěr osladíme medem, polijeme Ghí se skořicí a vanilkou a dozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Může to být mango, meloun nebo obyčejná jablka.
Pro zajímavost
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Má léčivé účinky, vyrábí se z ní silice, tinktury a olej. Podporuje chuť k jídlu, trávení a celkově osvěžuje organismus.
Vanilka se v předkolumbovských dobách ve Střední Americe a později v Evropě používala i v oficiálním lékařství jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes je nepostradatelná hlavně v potravinářském průmyslu. Stačí si vzpomenout na vanilkovou zmrzlinu nebo pudink!
První České Ghíčko
Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.
Více na www.ceskeghicko.cz