Upečte si specialitu z Jižního Tyrolska – sladký ovocný chlebíček Zelten.
Ovocná směs:
- 500 g sušených fíků
- 250 g rozinek nakrájených na plátky
- 120 g vlašských ořechů
- 120 g piniových oříšků
- 120 g mandlí
- 50 g kandovaných pomerančů a citrónů
- 70 g medu
- 50 ml červeného vína
- 1 sklenice rumu
- ½ polévkové lžíce strouhané pomerančové kůry
- ½ polévkové lžíce strouhané citrónové kůry
- ½ polévkové lžíce mleté skořice
- ½ lžičky mleté skořice
Těsto na chléb:
- 200 ml vlažné vody
- 100 g pšeničné mouky
- 150 g žitné mouky
- 25 g droždí
- Sůl
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 polévková lžíce anýzu
Na ozdobení: Oloupané mandle, ořechy, sušené třešně, med
Postup:
Jemně pokrájíme sušené ovoce, kandované ovoce a ořechy. Do mísy přidáme rozinky, rum, citrónovou a pomerančovou kůru spolu s kořením, dobře promícháme a necháme namočené přes noc. Druhý den ingredience smícháme s chlebovým těstem a vypracujeme malé tenké bochánky, potřeme je sirupem nebo medem a pečeme na střední teplotu asi 45 min. V průběhu pečení se bochánky občas potírají sirupem. Ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi a nechte 24 hodin vychladnout. Uchovávejte na chladném místě.
Recept můžete shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=-j86BqgjaGw