Toato.cz

Polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky

Získejte energii z polévky plné vitamínů, kterou si můžete připravit jako populární smoothie. Recept na ni vám přináší Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který nově nabízí šestichodové vegetariánské raw menu.

Polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky
Polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky. Foto: www.lanterna.cz

„Milovníků lehkých a bezmasých pokrmů přibývá, proto v naší zážitkové restauraci Vyhlídka od května do konce srpna nabízíme menu sestavené ze sezónně dostupných a lehce stravitelných druhů zeleniny i ovoce. Naší chloubou je například polévka v podobě smoothie ze špenátu a mladého ječmene, servírovaná zastudena,“ říká Josef Tydlačka.

Takzvané raw pokrmy jsou připraveny bez tepelné úpravy, díky čemuž jsou lépe stravitelné a mají také mimořádně vysokou výživovou hodnotu, protože si uchovají větší množství cenných živin, vitamínů a důležitých enzymů.

A právě taková je i tato zdravá polévka, která skvěle chutná a přitom obsahuje látky působící pozitivně na naše zdraví. „Mladý ječmen a kapusta mají velký detoxikační účinek. Kapusta působí preventivně při těžkostech s trávením, má vysoký obsah kyseliny listové, vitamínů a minerálů. Mladý ječmen reguluje překyselení organizmu, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Zpomaluje buněčné stárnutí, je přírodním antioxidantem, probiotikem a pomáhá i při chudokrevnosti,“ vysvětluje Martina Žáčková ze Spa hotelu Lanterna, který se zaměřuje na kvalitní a zdravou gastronomii. Jako jeden z prvních v České republice rozšířil nabídku snídaní právě o smoothie z čerstvého ovoce, zeleniny, ale také o superpotraviny, což jsou potraviny s výjimečným obsahem prospěšných látek (řadí se mezi ně například chia semínka, kakaové boby, kešu nebo mladý ječmen…).

Polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky

Suroviny na cca 6 dcl (pro 2 osoby)

1/4 čerstvého ananasu, 1 banán, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 zelené jablko, velká hrst čerstvých špenátových listů, šťáva z 1 citronu, 2 čajové lžičky mladého ječmene, 2 dcl vody (ti odvážnější mohou přidat ještě 5 listů kapusty na vylepšení polévky)

Postup:

Ananas zbavte hrubé kůry a podélně rozčtvrťte. Houževnatý střed nevykrajujte, pokud máte vysokootáčkový mixér na smoothie, hravě si s ním poradí. Ani jablko nemusíte zbavovat jádřince, pouze případné stopky. Vložte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte do hladka. Vodu doporučujeme použít ledovou, smoothie bude více osvěžující.

K dozdobení polévku posypte chia semínky a plody góji.

Spa hotel Lanterna Velké Karlovice. Foto: www.lanterna.cz

Po gastrozážitcích do wellness nebo za sportem

Spa hotel Lanterna je známý svým zaměřením na moderní valašskou gastronomii z čerstvých, převážně lokálních produktů a dle tradičních krajových receptur. V zážitkové restauraci Vyhlídka je menu obměňováno každé dva měsíce, vždy je navíc snoubeno s víny vybraného moravského vinařství. Kouzlo místa zasazeného do neporušené přírody Beskyd korunuje klidná atmosféra, přívětivý personál a komfortní wellness zázemí. Přímo v hotelu je relaxační centrum L-Spa s bazénem, saunovým světem a nabídkou exotických masáží v provedení masérů z Thajska, Srí Lanky, Filipín, Bali a Indie. Hosté mají neomezený vstup i do blízkého Wellness Horal s termálními bazény a saunovými rituály. Součástí služeb Resortu Valachy, k němuž Lanterna náleží, jsou také Golfové hřiště Horal, půjčovna segwayů a elektrokol, tenisový kurt či síť značených turistických okruhů. Novinkou je bezplatné půjčování holí pro nordic walking. V létě se mohou hosté opět těšit i na tradiční kurzy pečení valašských frgálů.

Více se dozvíte zde: www.lanterna.cz

Exit mobile version