Toato.cz

Praví labužníci grilují na ghíčku!

Hovězí steak, vepřová kotleta, kuřecí ražniči, ale i cuketa nebo ananas získají překvapivě jemnou chuť a vůni, pokud je před grilováním i po něm potřete přepuštěným máslem – ghí. Můžete si vybrat čisté, ještě rafinovanější jsou však ta ochucená, třeba s chilli, kurkumou, levandulí nebo skořicí.

České ghíčko grilování
Ochucené přepuštěné máslo – ghí promění každý grilovaný kousek v lahodnou delikatesu. Foto: www.ceskeghicko.cz

Nejspíš jste už vyzkoušeli spoustu omáček, dresinků i kombinací koření a určitě máte své oblíbené rituály, jak maso nebo zeleninu nakládat a ochucovat. Přesto stojí za to vyzkoušet ještě jeden nový postup – s pomocí ochuceného přepuštěného másla, ghí, které promění každý grilovaný kousek v lahodnou delikatesu.

„Ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. Proto se ideálně hodí i k letnímu grilování. Pokrmy navíc krásně zjemní a dodá jim typickou oříškovou chuť a vůni. A protože neobsahuje mléčný cukr ani bílkovinu, nemusejí se ho bát ani lidé, kteří třeba obyčejné máslo nemohou. Čisté ghí má v kuchyni široké použití, na gril bych však doporučila speciálně ochucená ghíčka,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, ručně a podle starých receptur.

Kombinace, které stojí za to vyzkoušet

České ghíčko česnek a sůl a kurkuma. Foto: www.ceskeghicko.cz

Jednotvárnou chuť zeleniny k nepoznání zatraktivní, když k ní přidáme trochu ghí s česnekem nebo chilli. Zajímavá je i kurkuma, která spolu s pepřem dokonale ochutí třeba obyčejné brambory nebo cuketu. „Na ryby je úžasná kombinace ghí s levandulí. Pro milovníky masa pak doporučuji česnekové ghíčko a pro ty, kdo mají rádi ještě pikantnější chuť, ghí s chilli,“ dává osvědčené tipy Andrea Zpěváková Dostálová.

A jak správně postupovat? Plátový gril můžete ghíčkem rovnou potřít a na něj pak rozložit maso nebo zeleninu. Na rozdíl od másla a jiných tuků, které mají nízký kouřový bod, se ghí připalovat nebude. Ale pokud jste zvyklí například steaky, krkovičku nebo kuřecí ražniči předem nenakládat a dochucujete je až hotové, klidně zvolte tento postup. Maso nebo ryby nejprve ogrilujte jen tak čisté, a až poté je potřete ochuceným ghí, aby získaly chuť a šťávu.

A na závěr ještě jeden horký a sladký tip od Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka, který ocení nejen děti: „Čerstvý ananas zbavím slupky i tvrdého středu a nakrájím na kolečka. Zlehka je obalím v třtinovém cukru a pak dávám rovnou na rozpálený gril potřený skořicovým ghíčkem. Je to báječný dezert, který se skvěle hodí pro letní posezení s rodinou nebo přáteli!“

Ghíčko pro každého

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli, kurkumou, česnekem, levandulí nebo s vanilkou a skořicí. Výjimečné je pak Kozí Ghí. Výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva. Na výběr máte i z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Na www.ceskeghicko.cz koupíte klasické Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč), BIO Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč a 1 000 ml za 555 Kč), ochucená ghíčka (220 ml za 155 Kč), Kozí Ghí (220 ml za 255 Kč) či Ghítely (230 ml za 199 Kč a 1 000 ml za 555 Kč). Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Více na: www.ceskeghicko.cz

Exit mobile version