Sezóna červených šťavnatých slaďoučkých jahod se blíží! Připravte se na ni a trochu úrody zužitkujte na celý rok! “Jednoduše si vyrobte doma jahodový džem s pětasedmdesáti procenty ovoce, které vám pak bude dodávat vitamíny po celou zimu. Pokuste se ale, aby doba mezi sesbíráním jahod a jejich zpracováním byla co nejkratší, na chuti je to významně poznat,” doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.
Suroviny: 2 kg jahod, 20 g citrusového pektinu, 1 kg cukru, 1 citron
Postup:
- Jahody zbavte stopek, omyjte ve vodě a nechte v sítu okapat.
- Tři čtvrtiny jahod vložte do hrnce a přiveďte k varu, aby začaly pouštět šťávu. Varem se začne tvořit pěna, kterou odebírejte odpěňovačkou.
- Mezitím pečlivě smíchejte v misce cukr s citrusovým pektinem. “To je velmi důležité, aby se vám nevytvořily hrudky, které byste už nebyli schopni rozmíchat. Jakmile jahody bublají, vsypte za stálého míchání cukr s pektinem. Pečlivě rozmíchejte,” radí Sabina Kmecová.
- Zbylou čtvrtinu jahod nakrájejte na čtvrtky a vsypte do směsi.
- Pěnu odebírejte odpěňovačkou. Buďte trpěliví, pěna by vám mohla způsobit zkažení džemu. Jakmile je džem víceméně bez pěny, je hotový.
- Ještě horký vlijte do vymytých skleniček, uzavřete pečlivě vymytým víčkem a obraťte víčkem dolů.
- Džemy můžete ještě sterilovat v troubě v pekáči naplněném do třetiny vodou na teplotu cca 75 stupňů, asi 20 minut, ale není to nutné, pokud jste směs vlili do lahviček opravdu horkou. Uchovávejte na chladnějším a tmavším místě.
Tajný tip Sabiny Kmecové: Nebojte se použít citrusový pektin, který se mimochodem vyrábí v Čechách, místo běžného želírovacího cukru. Džem získá skvělou, ničím nerušenou, chuť jahod. Přírodní citrusový pektin je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a GMO, je to zahušťovadlo a ne konzervant, nicméně marmelády vám vydrží přes zimu ve spižírně úplně v pohodě.
Recept pro vás připravil: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách je útulná kavárna, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. A můžete se tady i ubytovat v komfortních apartmánech nebo v romantických podkrovních pokojích s výhledem na hrad Kašperk. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.
Zdroj informací: www.nebespan.cz