Jahodový džem – jednoduchý recept, jak na to

Sezóna červených šťavnatých slaďoučkých jahod se blíží! Připravte se na ni a trochu úrody zužitkujte na celý rok! “Jednoduše si vyrobte doma jahodový džem s pětasedmdesáti procenty ovoce, které vám pak bude dodávat vitamíny po celou zimu. Pokuste se ale, aby doba mezi sesbíráním jahod a jejich zpracováním byla co nejkratší, na chuti je to významně poznat,” doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Jahody, Toato
Vyrobte si domácí jahodový džem. Foto: www.nebespan.cz

Suroviny: 2 kg jahod, 20 g citrusového pektinu, 1 kg cukru, 1 citron

websize_jahodovy_dzem_foto-nebespan_cz_01
Jahodový džem podle receptu z Nebespánu. Foto: www.nebespan.cz.

Postup:

  1. Jahody zbavte stopek, omyjte ve vodě a nechte v sítu okapat.
  2. Tři čtvrtiny jahod vložte do hrnce a přiveďte k varu, aby začaly pouštět šťávu. Varem se začne tvořit pěna, kterou odebírejte odpěňovačkou.
  3. Mezitím pečlivě smíchejte v misce cukr s citrusovým pektinem. “To je velmi důležité, aby se vám nevytvořily hrudky, které byste už nebyli schopni rozmíchat. Jakmile jahody bublají, vsypte za stálého míchání cukr s pektinem. Pečlivě rozmíchejte,” radí Sabina Kmecová.
  4. Zbylou čtvrtinu jahod nakrájejte na čtvrtky a vsypte do směsi.
  5. Pěnu odebírejte odpěňovačkou. Buďte trpěliví, pěna by vám mohla způsobit zkažení džemu. Jakmile je džem víceméně bez pěny, je hotový.
  6. Ještě horký vlijte do vymytých skleniček, uzavřete pečlivě vymytým víčkem a obraťte víčkem dolů.
  7. Džemy můžete ještě sterilovat v troubě v pekáči naplněném do třetiny vodou na teplotu cca 75 stupňů, asi 20 minut, ale není to nutné, pokud jste směs vlili do lahviček opravdu horkou. Uchovávejte na chladnějším a tmavším místě.
Sabina Kmecová, Toato
Sabina Kmecová. Foto: www.nebespan.cz

Tajný tip Sabiny Kmecové: Nebojte se použít citrusový pektin, který se mimochodem vyrábí v Čechách, místo běžného želírovacího cukru. Džem získá skvělou, ničím nerušenou, chuť jahod. Přírodní citrusový pektin je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a GMO, je to zahušťovadlo a ne konzervant, nicméně marmelády vám vydrží přes zimu ve spižírně úplně v pohodě.

Recept pro vás připravil: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách je útulná kavárna, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. A můžete se tady i ubytovat v komfortních apartmánech nebo v romantických podkrovních pokojích s výhledem na hrad Kašperk. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Zdroj informací: www.nebespan.cz

 

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*