Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a zdravých plodů českých zahrad nevyužít! A co si z nich připravit švestkový jahelník? Je to dezert, který oceníte na snídani, jako hlavní jídlo i slavnostní zákusek pro návštěvu.
Tento vyvážený moučník z jáhel a švestek patří do české kuchyně od nepaměti. Původně staročeská dobrota byla pro naše předky jedním z tradičních vánočních jídel, na které se používaly sušené švestky. Vy si ho ovšem raději připravte z čerstvých slaďoučkých švestek a využijte přitom i dnes velmi oblíbené ghí, které už rovněž znaly naše babičky.
„Ghí je hodnotný a zdraví prospěšný tuk, který se získává z kravského másla. To se dlouho vaří a postupně se z něj odpaří voda. Pak se odfiltruje, přecedí a získáme čistý a zdravý máselný tuk – ghí. Neobsahuje mléčnou bílkovinu, napomáhá trávení a je plné vitamínů (A, D, E, K) a antioxidantů,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, kde se vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A protože Andrea sama ráda vaří a peče, připravila pro vás recept na jeden skutečně zdravý mls:
Recept na švestkový jahelník:
Potřebujeme: 200 g suchých jáhel, švestky (podle velikosti pekáčku), 4 vejce, 2 lžíce medu, hrst vyloupaných jader vlašských ořechů, Ghíčko se skořicí a vanilkou
Postup:
- Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte.
- Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.
- Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka.
- Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel.
- Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.
- Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami.
- Navrch navrstvěte zbytek směsi.
- Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.
Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka: Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem.
Ghíčko pro každou příležitost
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. Na jaře oceníte čerstvé kozí Ghí a výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více na www.ceskeghicko.cz