Vánočka u nás nemůže chybět na žádném vánočním stole. Už jen její název vypovídá o tom, že se má připravovat právě na tyto svátky. „Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den. Do těsta často přidávaly peníz, a kdo z rodiny jej ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, která připravila recept na vánočku podle tradičního valašského receptu.
Na jednu vánočku potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 385 g másla
- 180 g mletého cukru
- 3 vejce
- 40 g vanilkového cukru
- 35 g droždí
- 250 ml mléka
- 1/4 lžičky soli
- citronovou kůru
- rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor, můžou těsto „zašednout“)
- vlašské ořechy (nasekané)
- mandle (plátky)
- 1 dcl rumu
Jak na to:
Rada Pavly Stoklasové: Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu.
Postup přípravy:
- Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilejeme cca 100 ml vlažného mléka – pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut, až kvásek vzejde.
- Do velké mísy nasypeme mouku (prosátou a zbavenou nečistot), zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
- Těsto vypracujeme pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním těsta práci.
- Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny – rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Hotové těsto necháme cca 20 minut odpočinout, až vykyne.
- Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.
- Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
- Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165 °C přibližně 25 minut.
Tajný tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme porcovat.
Resort Valachy Velké Karlovice tvoří hotely Spa hotel Lanterna, Wellness Horal, Galik a Ski areál Razula. Celý komplex je situován uprostřed ChKO Beskydy, v údolí Léskové – jen pár kilometrů od hranice se Slovenskem. Spa hotel Lanterna je určen těm, kdo hledají relaxaci v podobě wellness světa špičkové úrovně, a jeho zážitková restaurace Vyhlídka uspokojí každého gurmeta. Wellness hotel Horal nabízí koupání v trojici termálních bazénů se slanou vodou vyhřívanou až na 36 °C, relaxaci v saunovém světě, vyhlášené exotické masáže a saunovací rituály. Mottem Resortu Valachy je nabídnout návštěvníkům skutečně pestrou dovolenou – mohou holdovat sjezdovému i běžeckému lyžování, vydat se za zábavou i za dobrotami tradiční valašské gastronomie – a pořádají zde řadu akcí od vyhlášeného Karlovského gastrofestivalu až po seriál závodů Valachy Tour. Pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová má v Resortu Valachy na starosti výrobu pečiva pro hotelové restaurace, ale také pečení valašských frgálů a dalších dezertů.
Více na www.valachy.cz