Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle? Poradí vám cukrářka a pekařka Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Pavla Stoklasová.
“Vanilkové rohlíčky jsou pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před vánočními svátky. Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech,“ říká Pavla Stoklasová, která se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků, na nichž si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v místních hotelech Lanterna a Horal.
Na másle ani jeho kvalitě nešetřete
Při přípravě těsta doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech už také používám jen Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší.”
Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo,“ vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji skladovat je namleté v mrazáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává pekařka.
Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.
Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby
Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200 °C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.
Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy:
Potřebujeme:
- 410 g Babiččiny hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 240 g másla
- 140 g rozemletých ořechů
- 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
- 20 g vanilkového cukru
Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.
Nejčastější chyby při přípravě vanilkových rohlíčků:
- Nevhodný výběr surovin – levné tuky, špatně zvolený druh mouky, malá vejce
- Málo vysušené ořechy
- Příliš dlouhé míchání těsta
Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií:
Vanilkové rohlíčky, ale i další cukroví nebo také pravé valašské frgály peče Pavla Stoklasová pro hosty Spa hotelu Lanterna. Ten je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a zejména díky moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty či půjčovnu segwayů, v zimě pak skvělé lyžování v blízkém Ski areálu Razula.
Více na www.lanterna.cz