Kdo nejen rád jí, ale také jídlo připravuje, neměl by si nechat ujít nabídku kurzů ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Mezi kurzy pro rok 2023 najdete nově Valašskou kuchyni, atraktivní Curry čtyř asijských zemí, Sreet food speciality nebo kurz vaření s Romanem Paulusem!
Škola vaření pořádá pravidelné kurzy vaření a pečení, které probíhají pod dohledem mistrů ve svém oboru v komfortním zázemí ve speciální kuchyni Bistrotéky Valachy ve Zlíně. Ta je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. A tady je přehled kurzů Školy vaření, na které se můžete vydat v nejbližší době:
Kurz pečení kvasového chleba (8. 1., 12. 2., 19. 2., 20. 3. a 26. 3. 2023)
Lektorka Lenka Molková působí jako vedoucí obchodu a pekárny v Bistrotéce Valachy a s domácím pečením chleba má mnohaleté zkušenosti. Je to srdečná gastronomická nadšenkyně, která se neostýchá sdílet svoji vášeň včetně originální receptury. Dozvíte se, jak upéct kvasový pšenično-žitný chleba, projdete celým postupem přípravy ve všech jeho fázích. A domů si odnesete vlastnoručně upečený bochník!
Kurz asijské kuchyně (15. 1. 2023)
Oblíbený šéfkuchař Antonín Bradáč přichází s novým kurzem zaměřeným na asijskou kuchyni. Máte chuť naučit se krevety s wakame salátem nebo Massaman curry? Tak to jste na správném místě! Antonín Bradáč se může pochlubit mnoha kulinářskými oceněními. K jeho největším úspěchům patří prvenství na světové kuchařské soutěži Thailand Culinary World Challenge v thajském Bangkoku.
Indická kuchyně (16. 1. 2023)
Objevte kouzlo kořením provoněné indické kuchyně, se kterou vás seznámí lektorka Katarína Hladká. V tomto díle kurzu se naučíte, jak připravit to nejlepší kuřecí vindaloo, doplněné o tradiční vegetariánský pokrm Palak Paneer.
Valašská kuchyně (17. 1. 2023)
Šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích a valašský rodák Josef Tydlačka se představí v Bistrotéce Valachy s tradičními valašskými specialitami, mezi nimiž nemůže chybět Kyselice, ovocné knedlíky a dojde i na tradiční výrobu halušek.
Ryby a mořské plody (24. 1. 2023)
Tento kurz je určený milovníkům plodů moře a pod vedením šéfkuchaře Přemysla Kose se naučíte, jak připravit ústřice s šalotkovým vinaigrette, slávky na víně s domácí focacciou nebo mušle svatého Jakuba. Vrcholem menu je chobotnice a vlk v krustě s ratatouille. Přemysl Kos má 20letou praxi v oboru gastronomie. Na pozici šéfkuchaře působí 10 let, aktuálně ve Vita Sana Clubu. Získal 10. místo v Mistrovství ČR ve filetování lososa.
Thajská kuchyně (29. 1. 2023)
Holdujete asijské kuchyni, která v sobě snoubí sladkokyselé chutě s nádechem chilli? Naučte se přípravu tradičních thajských pokrmů pod vedením zkušeného šéfkuchaře Antonína Bradáče.
Curry čtyř asijských zemí (6. 2. 2023)
Kurzem, který představí základní filosofii curry, se projdete Srí Lankou, Thajskem, Indií a Malajsií. Připravíte si curry pomocí směsí koření i curry pasty. Ochutnáte exotické chutě autentických surovin a přivoníte si k čerstvým asijským bylinám. To vše pod vedením šéfkuchaře Jiřího Lhoty, který je lektorem školy vaření ve Fine Food Academy a působí jako nájemný kuchař v hotelu U Solné brány a také v Budějické Srdcovce.
Street food letem světem (7. 2. 2023)
Šéfkuchař Jiří Lhota vás vezme na cestu kolem světa, během které poznáte jak připravit nejikoničtější jídla street foodu, která jsou typická pro různé kouty světa, ať už je to Tacos, Fish´n´chips, Lahmacun nebo Bahn mi.
Japonská kuchyně (13. 2. 2023)
Lektorka tohoto kurzu, hobby kuchařka a milovnice Japonska, Katarína Hladká, vás seznámí s tradičními japonskými pokrmy, které jsou neodmyslitelně spojeny s originální japonskou kulturou.
Kurz vaření s Romanem Paulusem (20. 2. 2023)
Roman Paulus získal v roce 2012 jako vůbec první český šéfkuchař michelinskou hvězdu. Tu pak v letech 2013 až 2017 ještě pětkrát obhájil. Autor mnoha kuchařek a oblíbený lektor si tak poprvé připravil kurz i pro zlínskou Školu vaření a je očekávanou horkou novinkou.
Kurz pečení frgálů (21. 3., 11. 4. a 25. 4. 2023)
Lektorka, pekařka a cukrářka Resortu Valachy, Pavla Stoklasová na Kurzu pečení frgálů odhalí taje tohoto typického valašského koláče. Vychází z receptů, které se na Valašsku předávají z generace na generaci, a zájemce naučí připravovat těsto, několik druhů náplní (hruškovou, tvarohovou, makovou a povidlovou) i drobenku, která je pomyslnou třešničkou frgálu. Z kurzu si jeho účastníci odnesou frgál, který by jim záviděla i leckterá valašská babička!
Více informací o kurzech najdete na https://www.bistrovalachy.cz/skola-vareni/
Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín a je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu, a stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou poctivého kvasového chleba a dalšího pečiva, kavárnu, ve které si vychutnáte vynikající kávu a dezerty, kornuterii s pekařským pultem a s teplým i studeným občerstvením s sebou do kornoutu či misky. Na oběd, večeři i drink se můžete zastavit do Baru 1931. Více www.bistrovalachy.cz.