„Palmiers jsou tradiční francouzské sušenky z listového těsta, které se sype cukrem a pečením karamelizuje. Můžete si je velmi snadno připravit doma v menší velikosti a s přidáním skořice a ořechů jako vánoční cukroví. Na listovém těstě nešetřete, kupte kvalitní, nejlépe z nějaké malé pekárny,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která recept připravila.
Suroviny:
- 1 listové těsto (cca 250 g)
- 3 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 lžíce mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce sekaných lískových oříšků (volitelné)
- 1/2 kávové lžičky mleté skořice
- 1 žloutek
Postup:
- Listové těsto rozválejte (na podložce, kterou bude možné přendat do lednice) na čtverec cca 40×40 cm a posypte rovnoměrně cukrem. Přejeďte válečkem po cukru a trochu ho zapracujte do těsta. Rozdělte ostrým nožem na dva obdélníky (20×40).
- Každý obdélník posypte mletou skořicí a mletými ořechy. Opatrně rolujte těsto z delší strany směrem ke středu, rovnoměrně z pravé i levé strany. Potřete rozšlehaným žloutkem a případně ještě posypte sekanými oříšky.
- Vzniklé „dvojválečky“ uložte do lednice, aby trochu ztuhly a lépe se krájely. Poté je nakrájejte ostrým nožem na plátky o šířce cca 0,5 cm (budou vám vzdáleně připomínat srdíčka) a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Dejte péct na cca 15 min. při teplotě 180 stupňů. Uprostřed pečení doporučujeme obrátit, aby zkaramelizovaly z obou stran. Nechte vychladnout.
Tip Nebespánu: Namísto cukru a sladké náplně použijte modrý sýr a sekané ořechy. Další postup je stejný a výsledek skvělý!
Nebespán v Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.
Více na www.nebespan.cz