„Pro Valašsko jsou typické různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, a někdy i o klobásy.
Obliba všech těchto krajových pokrmů stále roste. Před časem jsme například na léto vyřadili z nabídky kyselici a nahradili ji jinou, lehčí polévkou, ale neprošlo nám to. Lidé se na ni pořád ptali, takže jsme ji zase vrátili zpět,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který vám přináší recept na pravou valašskou kyselici.
Potřebujeme:
- 400 g uzené křížové kosti
- 300 g kysaného zelí
- 250 ml smetany
- 50 g hladké mouky
- 1 cibule
- česnek (podle chuti)
- olej nebo sádlo
- celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka
- sůl
Postup:
- Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a povaříme tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti.
- Vycedíme kost a koření, přidáme překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí.
- Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou a 10 minut povaříme.
- Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Opečeme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme.
- Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Spa hotel Lanterna je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku tradičních i exotických masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty či půjčovnu segwayů. Na Lanterně pořádají každý měsíc řadu výjimečných akcí od Oscarového večera s režisérem Jiřím Menzelem, přes Kurz etikety Ladislava Špačka či Běžeckou školu Miloše Škorpila. A co trocha meditace na víkendovém kurzu jógy vedeném zkušeným indickým jogínem?
Více na www.lanterna.cz