Toato.cz

Vánoční cukroví bez výčitek svědomí

Tak zase po roce vyndáme formičky a pustíme se do pečení vánočního cukroví – adventní čas právě začíná. Jak ale se všemi těmi dobrotami skloubit naši celoroční snahu zdravěji jíst? Zkuste letos pečení s Ghíčkem! Nejenže cukroví získá tu správnou chuť a vůni, navíc prospějete i svému zdraví.

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády
Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády. Foto: www.ceskeghicko.cz

Tak už jsou zase po roce tady a s nimi ta nezaměnitelná kouzelná atmosféra, ke které samozřejmě patří i vánoční cukroví. V rámci zdravého životního stylu se sice všichni snažíme tolik nemlsat, ale úplně se ho vzdávat, to by byla určitě škoda. Jednotlivé suroviny jde přece vždy nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghí. To je totiž čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní. „Ghí je dokonce považované za superpotravinu, protože zlepšuje trávení, je plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Cukroví pečené i nepečené

Ať už máte raději cukroví pečené nebo takové, kdy troubu zapínat nemusíte, z použití kvalitního tuku ghí budete rozhodně nadšeni. Dá se totiž použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť. Jak říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko: „I při pečení lze ghí použít všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Výhoda je v tom, že právě ghí má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje.“

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády

Suroviny na košíčky: 

Skořicový krém

Krém z bílé čokolády

Tip:

Při pečení letošního cukroví můžete vyzkoušet také novinku Ghítelu od Českého Ghíčka. Jedná se o alternativu oblíbené pomazánky, složenou z oříšků, medu, kakaa a ghí. Na výběr je arašídová nebo lískooříšková a chystají se i další příchutě!

České ghíčko tekuté. Foto: www.ceskeghicko.cz

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Více na www.ceskeghicko.cz

Exit mobile version