„Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při svačině i večeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté,“ říká Lenka Molková z Bistra Razula v Resortu Valachy a přidává recepty hned na tři osvědčené pomazánky.
Pomazánka z červené řepy s ořechy
Suroviny:
- 330 g uvařené a oloupané červené řepy
- 80 g majonézy (Domácí majonéza je prostě nejlepší a vyrobíte ji snadno – z jednoho žloutku, 70 g kvalitního slunečnicového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, soli a pepře. Pokud majonézu kupujete, zvolte raději tu od českého výrobce, bez éček a konzervantů.)
- 40 g kysané smetany (kdo chce pomazánku úplně odlehčit, může kysanou smetanou nahradit celé množství majonézy)
- 40 g vlašských ořechů
sůl a pepř dle chuti - Na ozdobu: salát (například křupavý little gem) a tvarohový sýr žervé
Postup: Řepu je dobré uvařit předem – vaříme ji ve vodě pod pokličkou cca 1 hodinu. Uvařená vydrží v lednici i několik dní (pokud však nemáte tolik času, není už dnes problém koupit řepu uvařenou ve vakuovém balení). Uvařenou, zchladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, kysanou smetanu, ořechy nasekané na větší kousky, sůl, pepř a vše promíchejte. Na ozdobu použijte salát nakrájený na nudličky a kopeček žervé.
Mrkvovo-celerová pomazánka s mandlemi
Suroviny:
- 180 g mrkve
- 170 g bulvového celeru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 g majonézy
- 50 g tvarohového sýru žervé
- sůl a pepř dle chuti
- Na ozdobu: mandlové lupínky, pažitka
Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s citronovou šťávou, žervé, majonézou, solí a pepřem. Posypejte mandlovými lupínky a nasekanou pažitkou.
Škvarková „light“ pomazánka
Suroviny:
- 330 g masovějších škvarků
- 100 g kyselých okurek (kyselé okurky se ke škvarkům náramně hodí a zároveň pomazánku odlehčí)
- 60 g plnotučné hořčice
- sůl a pepř dle potřeby (se solí opatrně, škvarky bývají většinou slané samy o sobě)
- Na ozdobu: červená cibule a jarní cibulka
Postup: V robotu nasekejte najemno škvarky spolu s hořčicí. Vmíchejte nadrobno nasekané, nebo na hrubém struhadle nastrouhané okurky, přisypte sůl a pepř (už nemixujte). Na ozdobu i dochucení použijte cibuli. Kvůli barevnosti dejte přednost červené cibuli nakrájené na tenká kolečka a dozdobte jarní cibulkou nakrájenou zešikma.
Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií:
Bistro Razula je součástí Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, který je vyhlášen špičkovou (nejen) valašskou gastronomií. Zejména jeho Spa hotel Lanterna je díky kvalitnímu wellness a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. Pro gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty či půjčovnu segwayů, v zimě pak skvělé lyžování v blízkém Ski areálu Razula.
Více na www.lanterna.cz