Toato.cz

Zdravější (nejen vánoční) mlsání

Vánoce bez cukroví by nebyly ty pravé. Abychom neměly výčitky svědomí z přemíry cukru, mouky a tuků, zkusme je nahradit zdravějšími variantami. Správnou volbou je i ghí, čistý máselný tuk, díky němuž navíc pečivo krásně voní.

„V rámci zdravého životního stylu se sice všichni snažíme tolik nemlsat, ale úplně se ho vzdávat, to by byla určitě škoda. Jednotlivé suroviny jde přece vždy nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghí – čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády. Foto: Lucie Rosenbergerová

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády

Suroviny na košíčky: 200 g špaldové mouky, 80 g Ghí od Českého Ghíčka, 20 g cukru, sůl

Postup: Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghí od Českého Ghíčka. Pomocí nože ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto. Ideální je, nechat ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce. Z těsta tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

Skořicový krém: tuhá část plechovky kokosového krému, 1 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče

Postup: Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým skořicovým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté naplníme košíčky.

Krém z bílé čokolády: tuhá část plechovky kokosového krému, 1/2 tabulky vegan bílé čokolády, 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce citrónové kůry a šťávy

Postup: Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citronu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme košíčky.

Máslové sušenky s brusinkami. Foto: Lucie Rosenbergerová

Máslové sušenky s brusinkami

Suroviny na cca 15 sušenek: 200 g špaldové mouky, 80 g Ghí od Českého Ghíčka, 50 g třtinového cukru, hrst větších sušených brusinek

Postup: V míse smícháme špaldovou mouku s třtinovým cukrem. Přidáme Ghí od Českého Ghíčka a ručně vypracujeme „máslové“ těsto. Z toho pak tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky palcem ruky opatrně stlačíme a doprostřed vzniklého důlku vložíme brusinku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 ˚C asi 20 minut. Sušenky necháme vychladnout na mřížce a můžeme mlsat.

Ghí od Českého Ghíčka koupíte na www.ceskeghicko.cz za 388 Kč (760 ml).

Tip: Při pečení cukroví můžete vyzkoušet také novinku Ghítelu. Jedná se o alternativu oblíbené pomazánky složenou z oříšků, medu, kakaa a ghí. Na výběr je arašídová (155 Kč), lískooříšková (188 Kč), kešu s kokosem (177 Kč), mandle s kávou (177 Kč) a arašídový krém s křupavými kousky (155 Kč). Všechny jsou v balení 230 ml, ovšem pro velké mlsaly jsou nově k dostání i litrová balení za 555 Kč.

Exit mobile version