Už starověká východní medicína ajurvéda považovala tenhle nápoj za elixír zdraví, který dokáže chránit před nemocemi a pomáhá zachovat vitalitu. „Zlaté mléko“ ale může mít různé podoby – snadno si ho připravíte třeba z jemně kořeněné Ghítely.
„Teplý mléčný nápoj s kurkumou, která mu dodává typickou sytě žlutou barvu, je v Indii považovaný za čarovný. Když jsme vymýšleli novou příchuť Ghítely, koření v čele s kurkumou se samo nabízelo. Kešu pak nahradilo mléko a ghí zase máslo. Výsledek nás nadchl. Vznikla totiž nová, velmi jemná Ghítela, která se dá jíst jen tak lžičkou jako pochoutka, anebo se může rozmíchat v horké vodě – a rázem máte kouzelné „zlaté mléko“. Navíc takové, které můžou i ti, kdo se jinak musí kvůli intoleranci laktózy kravskému mléku vyhýbat, anebo ho zkrátka z různých důvodů nechtějí pít,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.
Právě tady, v provozovně ve Vysokém Mýtě, vyrobili před šesti lety první skleničky českého ghíčka. Ohlas byl veliký a zájem o ghí od té doby stále rostl. Takže dnes odsud míří za tuzemskými i zahraničními zákazníky 6 tun přepuštěného másla měsíčně.
Kromě klasického ghíčka tady připravují i ghí v BIO kvalitě, různě okořeněná ghí pro gurmány – třeba česnekové ghí se solí, kurkumové s pepřem, ghí s chilli nebo skořicové s vanilkou, které je vynikající pro přípravu sladkých jídel.
Mezi žádané pochoutky ovšem patří i báječné oříškové pomazánky Ghítely, kterých je už nyní na výběr 5 druhů – lískooříšková, arašídová BIO, kešu a kokos, mandle a káva – a nejnovějším přírůstkem je právě zmiňovaná Ghítela zlaté mléko.
Recept na čarovné „zlaté mléko“
A jak si z Ghítely zlaté mléko připravit lahodný nápoj, kterému už ajurvéda přikládala výjimečné účinky a považovala ho za elixír zdraví? „Je to jednoduché – do uzavíratelné sklenice nalijete 200 ml horké vody, přidáte tři lžíce Ghítely zlaté mléko, zašroubujete a několikrát dobře protřepete. Pak přelijete do hrnku a pijete. Zlaté mléko vás zasytí, prohřeje a jistě se dostaví i ten slibovaný příliv nové energie,“ dodává na závěr Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.
Ghitela zlaté mléko
Umíte si představit „zlaté mléko“ v tuhé podobě? Tak tady ho máte! A mlsat můžete jen tak lžičkou, nebo vykouzlit za pár minut bez vaření opravdové horké zlaté mléko. Základ téhle Ghítely od Českého ghíčka je jemné kešu máslo, a to nahradí kravské mléko. Sladká je díky medu. A koření už je v ghíčku! A že to je hodně vyladěná směs! Dodá vám energii, zasytí, zahřeje a pošimrá vaše chuťové buňky! Ghítelu zlaté mléko koupíte na www.ceskeghicko.cz v balení 200 g za 199 Kč.